Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Komoly veszélyt rejt a tengerparti homokozás

Szerző: Babaszoba.hu

2009. július 19. | Frissítve: 2017. június 21.

Forrás: babaszoba.hu

Figyeljünk a homokvárakban rejtőző veszélyekre - a homokban játszó nyaralóknál magasabb a hasmenés és a gasztrointesztinális betegségek kockázata, mint azoknál, akik nem homokoznak.

A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akiket játékból a betemetnek homokkal. A strand homokja széklettel szennyezett lehet - ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a különböző homokban végzett tevékenységeket a betegségekkel.
Chris Heaney, az Észak-Karolina Egyetem epidemiológus doktorandusza és munkatársai több, mint 27 ezer ember adatait elemezték, akik egy nemzeti epidemiológiai és környezetvédelmi vizsgálatban vettek részt a vizekkel kapcsolatban hét tengerparti és édesvízi strandon, melyek mindössze néhány mérföldre voltak szennyvíztisztítóktól. Az embereket kikérdezték, mit és mennyi ideig játszottak a homokban, majd két hét múlva esetleges betegségükről kérdezték őket.

A homokozásnak is vannak veszélyei

A homokban játszó és homokvárat építő emberek 13 százalékánál lépett fel gyomor-bélrendszeri tünet, míg a homokba eltemetettek 23 százaléka számolt be ilyesmiről. A strandra járóknál jelentkezett még ezen kívül kiütés, fülfájás, sebfertőzés, szemfertőzés és felső légúti betegség is.
A szerzők kiemelik, hogy az ily módon fellépő betegségek még mindig nagyon ritkák, így nyugodtan járhatunk strandra, azonban homokozás után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt. A tanulmány az American Journal of Epidemiology folyóirat online számában jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék