Gyerek

Komoly veszélyt rejt a tengerparti homokozás

Figyeljünk a homokvárakban rejtőző veszélyekre - a homokban játszó nyaralóknál magasabb a hasmenés és a gasztrointesztinális betegségek kockázata, mint azoknál, akik nem homokoznak.
2009. Július 19.

A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akiket játékból a betemetnek homokkal. A strand homokja széklettel szennyezett lehet – ez az első olyan tanulmány, amely összefüggésbe hozza a különböző homokban végzett tevékenységeket a betegségekkel.

Chris Heaney, az Észak-Karolina Egyetem epidemiológus doktorandusza és munkatársai több, mint 27 ezer ember adatait elemezték, akik egy nemzeti epidemiológiai és környezetvédelmi vizsgálatban vettek részt a vizekkel kapcsolatban hét tengerparti és édesvízi strandon, melyek mindössze néhány mérföldre voltak szennyvíztisztítóktól. Az embereket kikérdezték, mit és mennyi ideig játszottak a homokban, majd két hét múlva esetleges betegségükről kérdezték őket.

A homokban játszó és homokvárat építő emberek 13 százalékánál lépett fel gyomor-bélrendszeri tünet, míg a homokba eltemetettek 23 százaléka számolt be ilyesmiről. A strandra járóknál jelentkezett még ezen kívül kiütés, fülfájás, sebfertőzés, szemfertőzés és felső légúti betegség is.

A szerzők kiemelik, hogy az ily módon fellépő betegségek még mindig nagyon ritkák, így nyugodtan járhatunk strandra, azonban homokozás után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt. A tanulmány az American Journal of Epidemiology folyóirat online számában jelent meg.

Ezeket is olvasd el:

A 7 leggyakoribb probléma odalent

Te szeretnéd, ha macskavécében játszana a gyereked?

Fürdés, strand, betegségek

Babával a strandon – 5 tanács, hogy ne legyen baj