Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Köhögés - mikor kell fül-orr-gégészhez fordulni?

Címkék:

köhögés

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 24. | Frissítve: 2021. január 27.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Az elhúzódó köhögés olyan tünet, amit nem szabad félvállról venni, mert súlyos betegségeket is jelezhet.

Ilyenkor első körben a háziorvoshoz vagy tüdőgyógyászhoz fordulunk, ám a probléma gyakran fül-orr-gégészeti kezelést igényel. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa  a köhögés egyik lehetséges kiváltó okára hívja fel a figyelmet.

A köhögés típusai

Légúti fertőzés esetén a köhögéssel a szervezet a kórokozóktól próbál megszabadulni. A köhögés ilyenkor lehet száraz, vagy hurutos és rendszerint egyéb tünetek is kísérik. Az elhúzódó köhögés azonban nemcsak fertőzés következtében jelentkezhet: többek közt asztmát, reflux betegséget is jelezhet, sőt, akár gyógyszer mellékhatás következtében is felléphet.
"Fül-orr-gégészeti vonatkozású gyakori panasz az elhúzódó köhögés hátterében a hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben az orrüregből a garat irányába lecsorgó váladék ingerli, irritálja a nyálkahártyát, emiatt a betegeknél köhögés jelentkezik."
Köhögés - mikor kell fül-orr-gégészhez fordulni?

Miből sejthetem, hogy ez a köhögésem oka?

  • a hátsó garatfali csorgás okozta köhögés jellegzetesen fekvő testhelyzetben rosszabbodik,
  • a köhögés mellett jellemző tünet a torokkaparás, amit napközben torokköszörüléssel, krákogással próbálunk enyhíteni,
  • a hátsó garatfali csorgást kiváltó októl függően előfordulhat a köhögés mellett orrdugulás, rossz lehelet, allergiás tünetek is.

Mi okozza a hátsó garatfali csorgást?

Egészséges személyeknél is termel váladékot az orrnyálkahártya, annak érdekében, hogy ne száradjon ki és emiatt ne legyen védtelen a kórokozókkal, a levegőben lévő szennyeződésekkel szemben. Hátsó garatfali csorgás esetén azonban a termelődő váladék mennyisége megnő és hátrafelé, a garat irányába csorog. Ennek több oka is lehet, az érintettek többségénél krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll a háttérben, ami mögött fel nem ismert légúti allergiára, reflux, orrsövényferdülés vagy orrpolip meglétére derül fény a kivizsgálás során ##8211## magyarázza dr. Moric Krisztina.

A köhögéscsillapító nem segít

Ha az elhúzódó köhögést hátsó garatfali csorgás okozza, akkor felesleges a köhögéscsillapító készítmények szedése. Ahhoz, hogy a köhögés elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni. Ha a panaszaink egy hétnél-tíz napnál tovább jelentkeznek, mindenképp forduljunk orvoshoz. Az alapbetegség gyógyszeres vagy műtéti kezelésével a köhögés is meg fog szűnni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék