Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kit érint a korai menopauza?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. február 1.

Forrás: Medipress

Az idő előtti, illetve korai menopauza főként azokat a nőket érinti, akik korán - 11 évesen vagy azelőtt - kezdtek menstruálni, továbbá gyermekük sincs.

Korai menopauza
Idő előtti menopauzának az számít, amikor 40 éves kor előtt szűnik meg a menstruáció. Korai menupauzáról a 40 és 44 év közötti véget érő menstruáció esetén beszélünk.
A friss kutatás során több mint 51 ezer nőt vizsgáltak Ausztráliából, Japánból, az Egyesült Királyságból és skandináv országokból. Kiderült, hogy azok a nők, akik 11 éves korukban vagy annál korábban kezdtek menstruálni, 80 százalékkal nagyobb eséllyel néztek szembe az idő előtti menopauza tüneteivel, mint azok, akik 12-13 évesen kezdtek menstruálni. Ugyanezek a nők 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel éltek át korai menopauzát is.
Kétszer nagyobb az esélye azoknak a nőknek az idő előtti menopauzára, akik sosem voltak terhesek és sosem szültek. A korai menopauza ennél a csoportnál szintén 30 százalékkal valószínűbb.
Az idő előtti menopauza nagyjából 2 százalékos gyakorisággal fordul elő a teljes népesség körében, míg a korai menopauza 8 százalékos.
Az anyag a Human Reproduction című szaklap friss számában került publikálásra.
Kapcsolódó anyag:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék