Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kismamákat érintő változások 2012-ben

Szerző: Terts Mónika

2012. január 27.

Forrás: babaszoba.hu

Összegyűjtöttük neked egy cikkbe a 2012-es kismamákat érintő változásokat, hogy könnyebben eligazodj.

Nos, kismamának lenni nem könnyű. Ezt persze mindannyian tudjuk, és most nem is az éjszakázás gyötrelmeire vagy a fogzás kihívásaira gondolunk, hanem a "papírmunkára", aminek egyrészt - úgy tűnik - sosincs vége, másrészt szinte könyvelővé képez bennünket. És ami az idén a szokottnál is bonyolultabb - ha nem akarunk anyagilag rosszul járni. A változásokról írtak már sok helyen, és mi is foglalkoztunk már a témával, de fontosnak érezzük az emlékeztetést, ezért újra összefoglaljuk a tudnivalókat.

1. Megszűnt az adójóváírás a TGYÁS-ban és GYED-ben részesülők esetében. A jövedelemcsökkentést kompenzálni tervezi a kormány, de csak

- bizonyos esetekben,
- igénylésre,
- havi 100 és 9500 forint közötti összegben,
- azoknak, akik tavaly december 31-én még és idén január 1-én már az adott ellátásban részesültek.

GYES-GYED kalkulátor: számold ki, mennyi pénzt fogsz kapni!

Bővebben itt olvashatsz a témáról, katt!
A kormányrendelet-tervezet, itt olvasható, katt!
2. A bölcsődékben az étkezésért fizetendő összegen felül a gondozásért is külön térítési díjat (úgynevezett személyi térítési díjat) állapít(hat) meg a fenntartó. Ennek mértéke legfeljebb az egy főre eső jövedelem 25%-a lehet, viszont csak azok mentesülnek alóla, akik - három vagy annál több gyermeket, - gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket, - fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek.
Bővebben, itt olvashatsz a témáról!
A törvénymódosítás teljes szövege, katt ide!3. Meg nem erősített - de nem is cáfolt - értesülések szerint államosítanák az életkezdési támogatás gyűjtésére szolgáló babaszámlák (az ún. startszámlák) vezetését, hogy a számlákra érkező összegeket (az indulótámogatást, majd az eseti és rendszeres befizetéseket, valamint az azok után járó állami támogatást, illetve ezek kamatait) az állam, és ne a kereskedelmi bankok forgathassák a gyermek 18 éves koráig. (Ez mostanáig 75 milliárd forint.)
Bővebben itt olvashatsz a témáról, katt!
4. Kedvező hír azonban, hogy ettől az évtől kezdve a gyermekek után járó pótszabadság már mindkét szülőnek jár, amiről nyilatkozatot kell tenni a munkáltatónál. A szabadság mértéke változatlan maradt, és továbbra is a gyermek születésének évétől addig a naptári évig jár, amelyben a gyermek betölti a tizenhatodik életévét. Ugyanakkor változás, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő munkavállaló a fogyatékos gyermeke után két nappal több pótszabadságra jogosult.
Bővebben itt olvashatsz a témáról, katt!

Forrás: www.babaszoba.hu, index.hu, www.anyabarat.hu, www.kormany.hu, www.parlament.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék