Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kipróbálták, áteresztik a röntgensugarakat az ólommellények

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 20.

Forrás: MedicalOnline

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ valamennyi, a fenntartása alatt álló intézményben a sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát rendelte el.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) valamennyi intézményétől bekérte a sugárvédelmi szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések meglétét és állapotát tartalmazó beszámolókat - értesült központi forrásból a MedicalOnline.
Kipróbálták, áteresztik a röntgensugarakat az ólommellények
Azután történt mindez, hogy a napokban egy blogon megjelent, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház telephelyén, a Baleseti Központban dolgozó traumatológusok úgy vélik, áteresztik a röntgensugarakat az ólommellények. A kórházi dolgozók azt állítják, hogy nekik kellett megvásárolni a 60-80 ezer forintba kerülő megfelelő minőségű ólomkötényt, mert folyamatos sugárzásveszélynek vannak kitéve. A kórházi dolgozók bár a sugárzás számos betegséget okozhat, nem kapnak veszélyességi pótlékot, sem munkaidő kedvezményt.
Az ügy nyomán kedden az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai hatósági ellenőrzést tartanak az intézményben - értesült a Népszava.
Egy kormányhatározat értelmében 2016-tól az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) végzi a sugárvédelmi ellenőrzést. A Péterfy kórházban két évvel ezelőtt járt az OAH, néhány hiánypótlás mellett - ami akkor meg is történt - rendben találta az intézmény szabályzatait és működését - írja a medicalonline.hu.
A Baleseti Központ kiadott sugárzásvédelmi szabályzata 2017 novemberében lejárt - mondta az RTL Híradójának Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató helyettese, ám az intézmény másik két telephelyére vonatkozó engedély 2020-ig érvényes. Azt pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki a múlt heti Kormányinfón, hogy a központban 50 darab köpeny áll a dolgozók rendelkezésére, ezek közül a 21 legrégebbi is alkalmas a sugárvédelemre. Hozzátette azt is, hogy a kórház már megkezdte a hiányzó szabályzat megújítását, és újabb védőfelszereléseket, köztük pajzsmirigyvédőt és ólomkesztyűket is beszerzett. Azt az OAH már a Népszava kérdésére közölte, hogy az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági idejük, de tönkre mehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék