Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kilégzési teszt a daganatszűrésben

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 27.

Forrás: Medipress

Az Izraeli Technológiai Intézet munkatársai egy lépéssel közelebb kerültek a kilégzési levegő értékelésével végzett rákszűréshez.

A British Journal of Cancer oldalain közölt vizsgálat az orron keresztül kilélegzett levegő elemzésével képes volt azonosítani azokat a biokémiai jeleket, melyek a tüdő, illetve a faj-nyak régió daganataira jellemzőek.
A módszert 80 résztvevőn tesztelték, ebből 22-en valamilyen fej-nyaki rákban, 24-en tüdőrákban szenvedtek. A "mesterséges nano-orr" a kétfajta daganatra jellemző molekuláris eltéréseket érzékelte.

Új módszer segíthet a daganatok diagnosztizálásában


A módszer jelentőségét az adja, hogy mind a fej-nyak régió, mind a tüdő daganatait igen gyakran viszonylag késői stádiumban fedezik fel, amikor már érdemi terápiás beavatkozás nem lehetséges.

A kutatást vezető Hossam Haick professzor szerint a diagnózis ráadásul igen nehéz, annak felállításához jelenleg speciális vizsgálatok szükségesek. Az új, kilégzésen alapuló módszer jóval egyszerűbb alternatívát nyújthat.

A kutatók célja, hogy a tesztet alkalmazni lehessen a rutin diagnosztikában - erre azonban még sok évet kell várni, ugyanis az eredmények megerősítésére további vizsgálatok szükségesek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék