Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kiderült, szabad-e inni evés közben

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. május 9. | Frissítve: 2021. február 25.

Forrás: babaszoba.hu

Gyakran halljuk azt, hogy evés közben ne igyunk, mert nem egészséges. Valóban káros, ha vizet iszunk evés közben? A Bright Side járt utána a témának, hogy kiderítse mítosz vagy van valóságalapja a tilalomnak.

Lehet inni evés közben? (fotó:depositphotos.com)
Az emésztési folyamat már akkor elindul, amikor arra gondolunk, hogy enni fogunk: nyál termelődik a szájban. Rágás közben a nyál és az étel összekeveredik, a nyálban olyan enzimek vannak, amelyek szükségesek az emésztési folyamathoz. Amikor az étel eljut a gyomorba, találkozik a gyomorsavval. Átlagosan négy óra kell ahhoz, hogy megeméssze az ételt, mielőtt az gyomorpéppé válik és továbbmegy a bélbe, ahol az összes tápanyagot leadja a szervezetnek.
A víz nem marad sokáig a gyomorban, a táplálék is viszonylag gyorsan továbbmegy a gyomorból. Körülbelül 10 percet van a víz a gyomorban, majd tovább halad. A folyadék nedvesíti a táplálékot, majd áthalad a megrágott ételen.
A hiedelem szerint a víz felhígítja a gyomorsavat és ellehetetleníti az emésztést. A valóság az, hogy a folyadék nem csökkenti a savasságot.
Testünk bonyolult, de nagyon jól hangolt rendszer. Ha a gyomor "úgy érzi", hogy nem képes megemészteni valamit, akkor több enzimet termel és növeli a folyadék savasságát. Ha nagyon sokat iszol evés közben, az sem befolyásolja a savasság szintjét.
A folyadék nem befolyásolja az emésztés sebességét.
Nincsenek olyan tanulmányok, amelyek igazolják azt a feltételezést, hogy a folyadék a szilárd anyagot a bélbe tolja még mielőtt teljesen megemésztette volna. A tudósok azt állítják, hogy a folyadék gyorsabban hagyja el a testet, mint a szilárd ételek, de ez nem befolyásolja az emésztés sebességét.
Ha evés közben iszol, semmilyen kárt nem okozol az emésztésedben. Éppen ellenkezőleg, a víz segíti a szilárd ételek lágyítását. Egy dologra érdemes figyelni: ha akkor iszol, mielőtt lenyelnéd az ételt, akkor nem kerül elég nyál a táplálékhoz, amely azt eredményezi, hogy nem lesz elegendő enzim, ami segíti az emésztési folyamatot.
Előnyei is vannak annak, ha evés közben iszol: kutatások azt mutatják, hogy akik kis szünetet tartanak, hogy vizet igyanak evés közben, lelassítják az étkezési folyamatot, ezzel tulajdonképpen kevesebb fognak enni, ami mindenképpen jó.
(A cikk a Bright Side cikke alapján készült)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék