Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kiderült, mi okozza az autoimmun betegségeket

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 21.

Forrás: divany.hu

Egy új kutatás szerint egy vírus okozza az autoimmun betegségeket. Ha így van, akkor az autoimmun betegségek többsége gyógyíthatóvá válik.

Kiderült, mi okozza az autoimmun betegségeket
A Divány írta meg az IFL Science.com nyomán, hogy egy új kutatás szerint az Epstein-Barr vírus aktiválnak bizonyos betegségeket okozó genetikai mutációkat.
A vírusos fertőzés során virális gének vagy fehérjék kerülnek a szervezetbe, ezek jóval a fertőzés elmúlása után is súlyos betegségeket okozhatnak. Ilyen betegségek a szklerózis multiplex, a lupusz, a cöliákia, a gyulladásos bélbetegségek, az 1-es típusú cukorbetegség, a reumás gyulladás és a juvenilis idiopátiás artritisz.
A legújabb vizsgálatokból kiderül, hogy a mononukleózist, azaz a "csókbetegséget" okozó Epstein-Barr vírus nagy mértékben növeli ennek a hét autoimmun betegségnek a kialakulását.
Az Epstein-Barr vírus egyébként annyira elterjedt, hogy a becslések szerint az emberek 90 százaléka húszéves korára elkapja a fertőzést. Ha pedig egyszer a szervezetbe került, a vírus a genomjának egy példányát a B-sejtekbe juttatja. A vírus és annak fehérjéi határozatlan ideig a szervezetben maradnak. Az említett hét betegség pedig az után ütheti fel a fejét, hogy a B-sejtek tévesen veszélyesként azonosítják a szervezet saját szöveteit. Fontos ugyanakkor az is, hogy a genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak a folyamatban.
Az eredmények tehát azt mutatják, hogy az Epstein-Barr vírus eredetű fehérjék aktiválják a B-sejtekben előforduló, bizonyos betegségeket okozó genetikai mutációkat. Ha ez valóban így van, akkor új módszerek születhetnek bizonyos betegségek megelőzésére és gyógyítására.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék