Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kiderült, melyik maszk mennyire hatásos

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 1.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Tudjuk, mennyire fontos a maszkviselés, most az is kiderül, hogy melyik maszktípus mennyire hatásos a koronavírus elleni védekezésben.

Kiderült, melyik maszk mennyire hatásos (fotó: Getty Images)
Az észak-karolinai Duke University fizikus kutatói 14 maszktípust teszteltek áteresztőképességük szerint. A kutatók egy feketedoboz, egy lézersugár és egy mobiltelefon kamerája segítségével mérték, átlagos beszéd közben mennyi csepp jut át a különféle maszkokon - írja a tudatosvasarlo.hu.
A maszkokat 40 másodpercig tesztelték: az első 10 másodpercben a sima légzést vették fel, a következő 10 másodpercben a maszk viselője 5-ször egy adott mondatot mondott, majd a kamera még 20 másodpercig folytatta a felvételt. A tesztet először úgy végezték el, hogy a beszélő nem viselt maszkot, majd úgy, hogy a beszélő maszkot viselt. Minden maszkot tízszer teszteltek le.
Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk a szelepes N95-ös volt (2.). Az eldobható háromrétegű sebészeti maszkok (1.) és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.
A legkevésbé hatékonynak azok a fleece anyagból készült csősálak bizonyultak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként (11.). A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok (12.) szintén rosszul teljesítettek, nem nyújtottak jelentős védelmet.
(kép: tudatosvasarlo.hu)

A tudatosvasarlo.hu annak is utánajárt, hogy mi a helyzet az újrahasználható, mosható maszkokkal. Az UFC - Que Choisir francia fogyasztói szervezet 18 különböző maszktípust, köztük 14 házilag varrt maszkot teszteltek, hogy kiderüljön, melyik anyag szűri leghatékonyabban a vírust és közben melyikben mennyire könnyű levegőhöz jutni.
A megvizsgált 14 féle maszk 2 rétegű volt, tesztjüket pedig 2 eldobható anyaggal egészítették ki: Kleenex márkájú papír zsebkendővel és Okay márkájú papírtörlővel.
A szűrési és légáteresztő méréseket 9 és 10 mosás után végezték el, majd összehasonlították őket a kereskedelmi forgalomban kapható nem egészségügyi célú védőmaszkok hatékonyságával. Tesztelés előtt a maszkokat két azonos rétegű anyagból varrták össze, a farmer kivételével, amelyet vastagsága miatt egyszerű finom pamuttal bélelték.
Hatékonyság szerint az eredményeket a Francia Szabványügyi Testület, az Afnor szabványai szerinti 2 kategóriába sorolták:
  • 1. kategória a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 90% -át szűri ki;
  • 2. kategória a 3 mikronnál nagyobb részecskék több mint 70% -át szűri ki.
Az eredmények alapján elmondható, hogy a legjobban a magas pamut tartalmú, ám elasztánt is tartalmazó szövetek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.
Ám a pamut tartalmú anyagok többségénél az is kiderült, hogy a mosással egyre nehezebbé válik "benne"a légzés, míg pl. a 100-ban műszálas anyagoknál ez a mosással nem változik.
Meglepetést okozott a tesztelőknek a papír zsebkendő (Kleenex típusút használtak a tesztben), amely mindkét értékelési szempont alapján nagyon jól végzett.
A legbiztosabbnak tehát a DIY maszkok esetében, ha a két réteg közé még egy papír zsebkendő réteget is helyezünk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék