Gyerek

Kézfertőtlenítő gél vagy kézmosás: melyik hatékonyabb?

Az egyik alapvető óvintézkedés vírusos járványok idején a kézmosás. De melyik a jobb: a hagyományos szappanos kézmosás vagy a géles-alkoholos kézfertőtlenítés?
2020. Március 10.
Kézfertőtlenítő gél vagy kézmosás: melyik hatékonyabb? (fotó: Getty Images)

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) azt tanácsolja, hogy naponta többször, amikor csak lehetséges és szükségszerű mossunk kezet, méghozzá szappannal és vízzel. A szappanos kézmosás eltávolítja a kézen megtapadt kórokozókat. A CDC tehát azt javasolja, hogy elsősorban a szappanos kézmosást részesítsük előnyben, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor kézfertőtlenítő gélt alkalmazzunk. Ebben az esetben azonban néhány dologra figyelnünk kell: legalább 60 százalékos alkohol tartalmú gélt válasszunk, mert csak így tudjuk hatásosan elpusztítani a kórokozókat.

Azt azonban érdemes tudni, hogy az alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítők bizonyos helyzetekben gyors segítséget jelentene, de nem képesek eltávolítani az összes baktérium típust. A szappanos vizes kézmosás sokkal hatékonyabb abban az értelemben, hogy több mikroorganizmus eltávolításában hatékony. Szakemberek arra is felhívják a figyelmet az alkohol tartalmú kézfertőtlenítő gélek esetében, hogy ha nem tartjuk be a kézfertőtlenítő szerek használati utasításait, például, nem várjuk meg, hogy megszáradjon vagy nem használunk elegendő mennyiséget, akkor jelentősen romlik a hatásfokuk.

A kézfertőtlenítőkről azt is tudni lehet, hogy klinikai körülmények között, például kórházakban nagyon hatékonyan működnek, de mint tisztítószer, piszkos, zsíros kezek (sportolás, kertészkedés) megtisztításában nem feltétlenül hatékonyabbak, mint a közönséges szappan.

A kézfertőtlenítő használata előtt mindig olvassuk el a termék használati utasítását, azért, hogy tisztában legyünk azzal, mekkora mennyiséget kell felvinnünk. A gélt a teljes kéz felületünkre vigyük fel és dörzsöljük be. Hogy mennyi ideig tartson a bedörzsölés, az termékenként eltér, ezért kell elolvasni a használati utasítást, de nagyjából 30 másodperces műveletre készüljünk. Majd várjuk meg, hogy megszáradjon. A kézfertőtlenítés alatt ne érje víz a kezet, és a bedörzsölés teljes időtartama alatt végig befedje a fertőtlenítőszer a kéz felületét. Az alkoholos kézfertőtlenítés után a kezet vízzel leöblíteni, vagy papírtörlővel, törölközővel nem szabad megtörölni.

Mivel az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők száríthatják a bőrt, repedezetté, érdessé tehetik, ezért egyfelől válasszunk bőrbarát készítményt, másfelől használjunk bőrápoló készítményt, kézkrémet. Hidratálja a bőrt és segít megelőzni különféle bőrbetegségek kialakulását.

(via cdc.gov, hazipatika.com)