Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kevesebbet és rosszabbul alszanak az ADHD-s gyerekek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 13.

Forrás: Medipress

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral - ADHD-val - küzdő gyerekek nem alszanak olyan jól, mint kortársaik - derül ki egy friss kutatásból.

Kevesebbet és rosszabbul alszanak az ADHD-s gyerekek

"A helyzet az, hogy az ADHD-s gyerekek nagyon súlyos alvászavarokkal küzdenek, amiről muszáj beszélni" - mondja a kutatást vezető Anne Virring Sorensen, a dán Aarhus Egyetem munkatársa. "Ezeket a problémákat most poliszomnográfia segítségével igyekeztünk azonosítani, amire korábban nem került sor" - teszi hozzá a szakember.
A poliszomnográfia lényege, hogy az alvást tanulmányozza, az agyhullámok, a légzés és egyéb paraméterek értékelésével. A szakembereket az is érdekelte, hogy milyen gyorsan képesek elaludni a gyerekek éjszaka és napközben.
Csak az Egyesült Államokban kb. 6 millió gyerek küzd ADHD-val. A tünetek eltérőek, de a koncentrációs képesség hiánya, a az impulzivitás és a hiperaktivitás minden esetben megjelenik. Emiatt nagyon sokszor ezek a gyerek egyszerűen nem képesek lenyugodni, amikor alvásról van szó.
Kiderült, hogy az ADHD-s gyerekek átlagosan 45 perccel kevesebbet alszanak, mint kortársaik, azonkívül az is lényegesen tovább tart, hogy álomba szenderüljenek. A szakértőket először meglepték az eredmények, de azután az is felmerült, hogy esetleg eleve az alvászavar az, ami az ADHD-t kiváltja.
A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nincs egyértelmű ok-okozati összefüggés az ADHD és az alvászavar között, s további kutatásokat szorgalmaznak a témában.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék