Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kevesebbet beszélgetnek a gyerekek szüleikkel

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 6.

Forrás: Medipress

Sok háztartásban előfordul: a gyerekek otthon a tévé előtt ülnek vagy a telefonjukat nyomkodják, és ezért nem figyelnek arra, amit a szüleik mondanak.

Kevesebbet beszélgetnek a gyerekek szüleikkel

Kiderült, hogy nem csak a tinik, de az óvodások is elvesznek a médiarengetegben manapság. A 3-5 éves gyerekek szívesen tévéznek, videójátékoznak és játszanak a telefonnal, közben pedig gyakorlatilag nincs párbeszéd az anya és a gyerek között - állítják a Michigani Egyetem szakemberei.
Ezúttal nem a szülők bevallásaira támaszkodtak a tudósok, hanem inkább egy különleges audió-felszereléssel követték le a gyerekek médiahasználat közbeni szülőkkel folytatott diskurzusát.
A kutatás során 44 családot vizsgáltak, naponta közel 10 órányi anyag készült átlagosan. Fény derült arra, hogy a magas iskolai végzettségű anyák gyakran néznek oktatóprogramokat, és a látottakat szívesen megbeszélik gyerekeikkel.
Az alacsony végzettségű anyák ezzel szemben azokat a műsorokat és játékokat választják, amelyekben egyáltalán nincs párbeszéd, és gyakorlatilag egyáltalán nem szólnak a gyerekhez közben.
A kutatás következő fázisában a szakemberek az apa-gyerek interakciók milyenségét szeretnék feltérképezni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék