Gyerek

Kevesebb méhnyakrákszűrés is elegendő a HPV oltás után?

Kevesebb méhnyakrákszűrés szükséges azoknak a nőknek, akiket beoltottak HPV ellen - derül ki egy új tanulmányból. A vakcina típusától függ, hogy a szűrés milyen gyakran indokolt.
2016. Október 24.

Azoknak a nőknek, akik a két leggyakoribb magas rizikójú vírus elleni oltást kapták, szűrésre mindössze öt évente kellene járniuk 25-30 éves koruktól kezdve, míg a legújabb vakcinában részesülők – hét vírustípus ellen hatásos – még ritkábban lehet szükséges. Nekik elég, ha tíz évente látogatnak el szűrésre 30-35 éves koruktól kezdődően.

Mindkét szűrési rendszer kevésbé merev, mint a jelenlegi amerikai ajánlás, mely szerint 21 évtől kezdődően három évente Papanicolaou teszt szükséges. (Magyarországon 25 éves kortól ajánlják a szűrést, szintén háromévente).

„Ebben a két beoltott csoportban érdemes felülvizsgálni az eddigi szűrési rendszert” – nyilatkozta Jane Kim, a kutatás vezetője, aki a Harvard T. H. Chan School of Public Health professzora.

„Remélem, hogy felhívja a kutatás az ajánlások alkotóinak a figyelmét, miszerint újra kell gondolni az előírásokat, s informálni kell az embereket erről, illetve legyenek tudatában annak, hogy melyik beoltott csoportba tartoznak” – tette hozzá.

Debbie Saslow, az American Cancer Society HPV-Related and Women’s Cancers részlegének az igazgatója szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben megváltoztatják a szűrési ajánlásokat. „Túl kevés nő kapja meg a szükséges oltást, növelnünk kell a beoltottak számát, illetve időben kell gondoskodni róla. Ezek után lehet az irányelvet megváltoztatni.”

A HPV okozza majdnem az összes méhnyakrákot. A korábbi típusú oltás a daganatos elváltozások 70 %-át, míg az újabb vakcina 90 %-át is meg tudja előzni.

A Harvard kutatói kifejlesztettek egy modellt, mellyel felbecsülhető a jelenlegi és a potenciális szűrési irányelv előnyei és hátrányai, belevéve a HPV oltás nyújtotta védelmet is. Az eredmények alapján egy kevésbé intenzív szűrés is elégséges az oltottaknak, hiszen a rák kifejlődésének náluk sokkal kisebb az esélye. „A jelenlegi rendszer nem felel meg ezeknek a nőknek” – tette hozzá Kim. A kutatók szerint az oltottaknál a kenet helyett egyszerűen HPV teszt is elégséges lenne a szűréshez.

„Ezek az eredmények elég fontosak” – nyilatkozta Dr. Jose Jeronimo, az American Society of Clinical Oncology’s Cervical Cancer Secondary Prevention Expert Panel társelnöke.

Saslow szerint azonban az ördög a részletekben bújik meg. „Túl kevés gyermek részesül az oltásban időben. 56%-uk kapja meg az első oltást, míg mind a hármat mindössze harmaduk. Emellett nem tudhatjuk, hogy 11 vagy 18 évesen kapták meg.”

„Ha lenne egy olyan rendszerünk, mely alapján meg tudjuk nézni, hogy milyen típusú oltást, hány évesen és mennyi adagban kaptak, akkor tudnánk egyedire szabni a szűrési rendszert. Azonban jelenleg ez nem elérhető” – tette hozzá Saslow. „Még több kutatásra lesz szükségünk a HPV elleni oltás hatékonyságával kapcsolatban, hiszen az Egyesült Államokban 2006-tól elérhető a vakcina, s akiket 11 vagy 12 éves korában beoltottak, még csak most érik el a szűrendő korhatárt.”

Forrás: Medipress