Gyerek

Két finom szendvics

Néha jobban esik valami hideg harapnivaló, mint a többfogásos ebéd vagy vacsora. Sorra kerülhetnek a jól bevált kedvencek, de ne tétovázz, ha valami egészen új ötletED támad. A szendvics örök sláger, a változatok száma végtelen!
2011. Július 25.

Csirkesalátás szendvics, receptet lásd lejjebb!

Fotó: Rátkai Éva

A szendvics sikerének titkai

– Ne legyen száraz! Kenjünk rá alapozásként finom krémet, erre jöhet a többi hozzávaló. A krém megadja az alapízt, alaphangulatot.

– Ne legyen unalmas! Ha minden nap nagyjából ugyanaz a két-háromféle szendvics készül, itt az ideje, hogy újítsunk. Nem csak az lehet finom, amit megszoktunk.

– A kenyérfélék, péksütemények terén is nagy a választék. Ne csak zsemlét és fehérkenyeret vásároljunk, vannak olyan szendvicsek, amelyek sokkal finomabbak, ha barnakenyérből, magos zsömléből vagy más különlegességből készülnek.

– Legyen mutatós és különleges! Érdemes azon gondolkodni, hogyan dobhatjuk fel néhány ügyesen elhelyezett hozzávalóval a szendvicseket: az emésztőnedvek elválasztása már attól is megindul, ha szép és ínycsiklandó a látvány.

– Szánjunk időt a tálalásra is! Egészen más dolog szalvétából, kutyafuttában szendvicset enni, és más egy ötletesen elrendezett tálról nagy műgonddal elkészített remekművet a szánkhoz vinni. Sokkal több idő nem kell hozzá, mint az igénytelen tálaláshoz, csak néhány ötlet, különböző színű tányérok, kiegészítők kérdése az egész.

– Kínáljunk hozzá mindig friss zöldféléket! Hogy ne csak kalóriabomba legyen a szendvicsünk, sok növényi rostot, vitamint, finom, friss, ropogós zöldséget is tartalmazzon. Ha megszokják a gyerekek, természetes lesz számukra, hogy a kenyérhez mindig zöldség is tartozik, mégpedig üdítően sokféle. A zöldségek mosására , tisztítására fordítsunk különösen nagy gondot! A salátaleveleket csepegtessük le tiszta konyharuhán, hogy ne áztassák szét a kenyeret.

– Vonjuk bele a gyártásba a gyerekeket is! Remek ötleteik vannak, ha díszítésről, új és érdekes ízek kipróbálásáról van szó.

– Frissen készítsük! A másnapos, hervatag, nem igazán ropogós szendvicsek sikere a finom hozzávalók ellenére is mérsékelt. Ezért csak annyit kenjünk egyszerre, amennyi nagy valószínűséggel el is fogy. A krémeket zárt edényben tartsuk a hűtőszekrényben!

A receptekben megadott mennyiségek nagyjából megfelelnek egy kétgyerekes család egy-kétszeri étkezéséhez szükséges mennyiségnek.

Két finom szendvics

Ajváros szendvics

Fotó: Rátkai Éva

Ajváros

Hozzávalók

Egy kicsi padlizsán, négy piroshúsú kaliforniai paprika, egy teáskanál citromlé, két evőkanál sűrített paradicsom, két evőkanál étolaj, jódozott só

Vágjuk darabokra a megmosott, megtisztított paprikát, magházát dobjuk ki. A padlizsánt mossuk meg, szárát vágjuk le. Süssük át a paprika darabkákat egy evőkanál étolajon, majd tegyük félre a paprikát, és süssük át ugyanebben a serpenyőben (esetleg még egy evőkanál olajon) a héjastól kicsi kockákra aprított padlizsánt. Ha megpuhult, aprítógépben pépesítsük a paprikát és a padlizsánt. A masszához adjuk hozzá a citromlevet és a paradicsompürét. Keverjük jól össze, és máris tálalhatjuk. Tiszta befőttesüvegben tárolva hűtőben egy hétig áll el.

Mi illik hozzá? Vékonyan szeletelt pulykamell sonka, bébikukorica

Milyen kenyérfélére kenjük? Barnakenyérrel, Grahamkenyérrel a legjobb.

Változat: Melegszendvicsként, toastként elkészítve is nagyon finom. Az ajvárszószt grillezett húsokhoz is kínálhatjuk.

Tipp: Ajvárszósz készen is kapható.

Csirkesalátás

Hozzávalók

25 deka csirkemellfilé, egy teáskanál olaj, két szép alma, 20 deka kígyóuborka, 10 deka kemény sajt (Pannónia, Trappista, Óvári, Eidami, parmezán), egy deci natúr joghurt, petrezselyem, néhány szál kapor, egy teáskanál citromlé, csipetnyi jódozott sóVágjuk vékony csíkokra a csirkemellfilét, majd süssük meg egy kevés olajon. Ha kihűlt, daraboljuk fel kicsi kockákra. Közben mossuk meg az almát és az uborkát, vágjuk héjastól ugyancsak kicsi kockákra. Locsoljuk meg citromlével. A sajtot ugyancsak felkockázzuk, majd a darabkákat összekeverjük. Ráöntjük a joghurtot, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és kaporral, majd alaposan összekeverjük. Hűtőben két napig tárolható.

Mi illik hozzá? Újhagyma, paradicsom, fürjtojás, csíkokra vágott fejessaláta, madársaláta

Milyen kenyérfélére kenjük? Hosszában felvágott, teljeskiőrlésű franciakenyér vagy zsömle, melynek belsejét kicsit kivájtuk, hogy oda halmozhassuk a csirkesalátát.

Változat: Ugyanezt melegszendvicsként is elkészíthetjük, de sütőben érdemes megsütni.

Tipp: Vajas pirítóssal, salátaként tálalva is finom.

Forrás: Kismama magazin