Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Két évig volt az orrában egy Lego-darab, mielőtt kiesett - a szülei sokkot kaptak

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 11.

Forrás: babaszoba.hu

Minden szülő jól tudja, hogy a Lego a lakás bármely zugában felbukkanhat. Az sem szokatlan, hogy egy kisgyerek szájába, orrába vagy fülébe kerül a játék. De két évig ott is marad?

Két évig volt az orrában egy Lego-darab, mielőtt kiesett - a szülei sokkot kaptak (fotó: Getty Images)
Egy új-zélandi kisfiú, Samir Anwar még 2018-ban dugott fel az orrába egy legódarabot, ami idén nyárig ott is maradt. Szülei legnagyobb meglepetésére, akik szinte sokkot kaptak, amikor a Lego kiesett a gyerekük orrából.
Még két évvel ezelőtt veszett el egy darab a kisfiú Lego készletéből. A fiú azt állította, hogy az orrába tette a játékot. A kisfiú, Samir apja Mudassir annak idején bevilágított a gyerek orrába, de nem talált benne semmit. Beszélt a háziorvossal is, aki azt mondta, hogy a Lego-darab majd utat tör magának és távozni fog a kisfiú testéből. Ettől a tanácstól a szülők megnyugodtak. Samir később mér nem volt egészen biztos abban, hogy az orrába tette a Legót, és pár néhány napig panaszkodott, hogy mintha lenne valami az orrában, de mivel ennél több nem történt, majd ezek a panaszok is megszűntek, a szülők megnyugodtak, hogy már biztos távozott a Lego a kisfiú szervezetéből.
Két évvel később, amikor a család már talán el is felejtette a Legót, az hirtelen újra megjelent.
Egy családi kirándulás során azonban Samir egy muffint evett, ami csiklandozta az orrát. Ekkor a kisfiú kifújta az orrát és az apró fekete Lego-darab megjelent. A kisfiú meglepődött és kissé meg is ijedt. A szülők sokkot kaptak, amikor meglátták a játékdarabot és a fiúk tágra nyílt szemét, "mintha azt mondta volna, megtaláltam a Legót, én mondtam, hogy ott van!" -mesélte az apa.

De hol volt a Lego két éven át?

A történet eléggé hihetetlen, hiszen ha valamilyen játék vagy egyéb tárgy az orrba kerül, meglehetősen ritka, hogy csak úgy ott marad.
"Nagyon ritka, hogy egy gyerek nem érezné, hogy idegen test van az orrában" - mondta a health.com-nak Dr. Christopher Thompson, fül-orr-gégész. "Egy tárgy általában irritációt, nyálkát és torlódást okoz, ami fertőzéshez vezet. Az elszaporodó baktériumok miatt bűzös váladék termelődik."
Bármilyen idegen test belélegzése fertőzést okozhat, és bár nem valószínű, hogy végzetes lenne, de Dr. Thompson szerint komolyabb fertőzés lehetséges, ha a tárgy a légcsőbe vagy a tüdőbe kerül.
Dr. Thompson úgy gondolja, hogy Samir Legója valószínűleg az orrüreg egy olyan részén volt két éven át, ahol a belélegzett levegő felmelegedett és párás lett.

Hogyan lehet egy tárgyat kivenni a gyermek orrából?

"Zseblámpával benézhetünk az orr elülső részébe, de ha nem látjuk az idegen testet, akkor nem ajánlott, hogy tovább kutakodjunk otthoni körülmények között" - mondja Dr. Thompson. Az orr macerálása ugyanis még beljebb tolhatja az orrban a tárgyat, jelentősen rontva a helyzeten. Ehelyett orrfújásra ösztönözzük a gyereket, ami remélhetőleg segíteni fog. Ha ez sem működik, akkor haladéktalanul menjünk el fül-orr-gégész szakrendelésre.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék