Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kerti parti a gyereknekNégy éven felülieknek!

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. július 12.

Forrás: HáziPatika.com

Mások hogy csinálják? Érdemes tapasztalatokat gyűjteni, de régen rossz, ha egymás túllicitálásába kezdenek a szülők. Vedd figyelembe teherbírásotokat, jobb egy szerényebb buli, mint ha semmilyet sem rendeznél.

Mit játsszunk?

Készülj több eshetőségre számító programmal. A buli vége felé rendszerint magukban játszanak már a gyerekek, de felnőttre akkor is szükség lehet.

Ideális helyszín és létszám Szabadon engedheted a fantáziádat a lehetőségek függvényében. Jó ötlet lehet egy közös kirándulás, játszóház, de az otthoni buli az egyik legjobb megoldás. Tíz-tizenkét gyereknél többet nem érdemes hívni.Kedvenc programok
A szembekötősdi minden formája (például: a kertben letűzünk egy nagyobbacska botot. Megszámoljuk, hány lépés a startvonaltól, majd bekötött szemmel kell odatalálni).
Fazékverés: a fű vagy a szőnyeg közepére lefelé fordított fazék kerül, alája apró nyeremény. Mindig más keresi bekötött szemmel, négykézláb, fakanállal a kezében, hol a fazék. Ha sikerült rácsapni, övé a nyeremény.
Rókafarok-vadászat: minden gyerek derekára krepp-papír csíkot vagy kendőt kötünk, ez a rókafarok. A fogó dolga, hogy minél több lompos farkat megkaparintson.
Ennivalók: Gyümölcs- és fagyitorták, kicsi szendvicsek, muffin, gyümölcs.

8 év felett
Engedj egyre több önállóságot az ünnepeltnek a buliszervezésben. Jellemző módon csökken a meghívottak létszáma, a népes bulik helyett inkább a három-négy legjobb barátra, barátnőre számíthattok. Ez a korosztály már kevésbé igényli a szülő irányítását és ötleteit, de azért néhány dolgot tarts készenlétben. A vicces játék mindig feldobja a hangulatot. Jó ötlet lehet a nagyszülőknél tartott, három-négy fős, kétnapos, kirándulással egybekötött buli.
Kedvenc programok: közös építés, babázás, társasozás. Ipi-apacsos bújócska, megkaparintós játék: az asztal közepére édességet vagy apró ajándékot teszünk. Amíg szól a zene, körben sétálnak, majd érte nyúlnak, amikor elhallgat a zene. Aki megkaparintott valamit, kiáll.
Mi változott? A körben ülő gyerekek jól megnézik egymást. Majd valaki kimegy, és távollétében levesznek vagy ráadnak valamit az egyik gyerekre. Vajon rájön, mi változott?
Versenyöltözés: ki tud egy perc alatt a legtöbb holmiba belebújni? Ez a korosztály imádja már a Mesterségem címere játékot. Írjatok cédulákra jól eljátszható foglalkozásneveket, majd szavak nélkül mutogassák el egymásnak. Vicces lehet, ha megpróbálják lerajzolni egy kis táblára a foglalkozást. Ennivalók: teljesítsd az ünnepelt óhaját.

Ne felejtsd el! Meghívó: a tervezett buli előtt legalább két héttel juttasd el a gyerekek szüleihez. Szerepeljen benne a pontos cím, esetleg térképvázlattal, telefonszám, amelyre a visszajelzést kéred, a buli időpontja és időtartama. Nem árt leírni, milyen öltözékre lesz szükség: kerti játékhoz, pancsoláshoz nem jó az ünneplő. Írd le, hogy a meghívás csak a gyereknek vagy a szülőknek is szól. (Például így: Kérjük, este hatra gyere el a gyerekért.)
Mi a célja? Bár egyértelmű, hogy a szülinapi zsúr célja a szülinapos gyerek ünneplése és az, hogy jól érezze magát, mégis sokszor másként alakul. Például azért, mert a kis vendégek szülei szóval tartják az ünnepelt szüleit. Így nem lehet jó gyerekbulit csinálni! Ha ez elkerülhetetlen, akkor hívj profi segítőket, akik vállalják, hogy a gyerekekkel foglalkoznak. A másik csapda a versenyek rendezése. Ha nem lesz szinte mindenki győztes, vagy nem kárpótoljátok a kevésbé ügyeseket, fürgéket, akkor sok kis pityergő gyerekre számíthattok. Az evőverseny biztos csapda, szinte mindig rókázás a vége.

Nem az evés a lényeg!
Ezért nem érdemes hosszú órákat tölteni az ételkészítéssel. A játékok, a szórakoztatás előkészítésébe fektetett idő és szellemi energia azonban mindig megtérül!

További tippek:
Bababuli, szülinapozás kicsikkel
Menüsor kerti partira

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék