Gyerek

Kerékpárral Új-Zélandig a beteg gyerekekért

Március 21-én két fiatal, Fadgyas Enikő és Boros Balázs kerékpárjukra pattannak és meg sem állnak Új-Zélandig. Nemcsak a kaland és a kihívás mozgatja őket: expedíciójukkal adományt gyűjtenek a Bátor Tábor számára.
2015. Március 05.

Több mint húsz ország felfedezése, 18-20 ezer letekert kilométer, másfél éves túra – ennek teljesülését tűzte ki Enikő és Balázs. Régóta tervezik a világ és önmaguk felfedezését, a szabadság megélését és a környezettudatos szemlélet közvetítését, de kivételes motivációt ad számukra, hogy útjukkal nemcsak saját álmukat válthatják valóra, hanem súlyosan beteg gyerekek gyógyulását is támogathatják. Balázs lassan 10 éve a Bátor Tábor Alapítvány önkéntese, így nem volt kérdés, hogy a nagy kalandot karitatív tevékenységgel kötik össze: céljuk, hogy az expedíciójuk alatt havonta 200 ember fejenként havi ezer forinttal támogassa a Bátor Tábort.

Enikő és Balázs igazi nomád expedícióra készülnek. „Acélvázas túrakerékpárral, hagyományos váltórendszerrel, elől-hátul acél csomagtartóval és agydinamós világítással vágunk neki az útnak. Felszerelésünket 140 literes kerékpáros túratáskába pakoljuk, ebben és a csomagtartón kell magunkkal vinnünk a sátrat, hálózsákot, matracot, ruhát, az élelmezéshez szükséges víztisztítót, gázfőzőt és edényeket, az elsősegélycsomagot, a navigációt és a médiaeszközöket, amelyen keresztül kapcsolatot tudunk tartani a külvilággal és a támogatóinkkal.”

Róluk, céljaikról és úti élményeikről a www.magunkutjan.hu oldalon érhető el bővebb információ, adománygyűjtésüket a http://elmenykulonitmeny.hu/magunkutjan weboldalon lehet támogatni.

Kisfilmük az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=2O7WQ8-Frbo„Havi egy ezres a Bátrakért! Neked forintban, nekünk kilométerben!”

A Bátor Táborról és az élményterápiáról

A 2001-ben életre hívott Bátor Tábor komplex terápiás rekreációs programokat kínál daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére. A kis betegek olyan vidám foglalkozásokon vehetnek részt, melyek kipróbálására betegségükből kifolyólag máshol nincs lehetőségük. Állandó szakorvosi felügyelet mellett magas-kötélpályán tehetik próbára bátorságukat, eveznek, íjászkodnak, sportolnak, lovagolnak, kézműveskednek, fotóznak, táncolnak, zenei és színjátszó foglalkozáson vesznek részt.

Az élményterápiás programok célja a gyermekek önbizalmának növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése, ezzel gyógyulásuk támogatása. Az egyik táborozó így fogalmazott: „A Bátor Táborban visszatöltik azokat a pozitív energiákat, amiket a betegség elvesz az embertől. Akinek ki kellett hagynia akár csak egy évet az életéből, az itt, ha mindent nem is, de sűrítetten sok mindent visszakaphat.”

Forrás: Bátor Tábor Alapítvány