Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kérdőívben osztályoztatták a szülőket a gyerekekkel

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 8.

Forrás: HVG.hu

Az Erzsébet-táborokban lakó gyerekeknél arra is rákérdeznek a kérdőívben, hogy a gyerek szeretne-e kistestvért, és más érzékeny adatokra is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez aggályos.

Kérdőívben osztályoztatták a szülőket a gyerekekkel (fotó: Getty Images)
Érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet osztogatnak az Erzsébet-táborokban lakó gyerekeknek, akiknek ki is kell azt tölteniük - írta meg a hvg.hu az Index nyomán.
A kérdőív négyoldalas, az első fele a kitöltő gyerekek adatait, a nemét, életkorát, lakóhelyét, irányítószámát és testvérei számát rögzíti. A továbbiakban pedig a vele egyháztartásban élőkről gyűjt be információkat. Például azt, hogy a gyermekek mekkora házban lakik, van-e a családban autó, és milyen végzettsége van a szüleinek.
A kérdőívben ezután arra is rákérdeznek, hogy
- a táborozó szeretne-e kistestvért,
- hányasra osztályozná szüleit,
- milyen gyakran szoktak például facebookozni,
- és hogyan érezte magát tavasszal, amikor otthon kellett tanulnia.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kérdőívvel több probléma is van. Mint írták közleményükben, "olyan szubjektív tapasztalatokra, érzelmi viszonyulásokra is rákérdeznek a felmérés készítői, amelyek amellett, hogy szigorúan bizalmas információk, egy sima bekarikázós kérdőíven nem is igazán mérhetők fel szakszerűen".
A kérdéssorokon a magyar kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, azaz a KINCS logója szerepel és a PDSZ is a KINCS-et nevezi meg a kérdőívek megbízójaként.
Az Indexnek a KINCS meg is erősítette, hogy a Véleményed Kincs elnevezésű kutatás az Erzsébet Alapítvánnyal közös együttműködésük alapján valósul meg.
A KINCS hivatalos válaszában azt viszont közölte, hogy
- a kérdőívek "szülői nyilatkozathoz kötött, önkéntes és anonim kitöltését koordinálja az Erzsébet-táborokban, valamint a személyhez semmiképp nem köthető válaszok rögzítését végzi",
- a kutatás szakmai irányítója a Kopp Mária Intézet,
- a kitöltött kérdőívekben rögzített válaszok alapján adatbázist hoznak létre, majd "haladéktalanul megsemmisítik" a kitöltött kérdőíveket,
- a KINCS pedig az összesített adatbázisból fog dolgozni, amelyben "a kitöltők semmilyen módon nem beazonosíthatók".
A KINCS szerint a kérdéssorral jelenleg kizárólag a Napközi Erzsébet-táborokban gyűjtenek adatokat. Azt is írták, hogy szerintük a PDSZ aggályai alaptalanok.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék