Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kell antibiotikumot adni a gyereknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 8.

Forrás: babaszoba.hu

Ezt akár egy egyszerű vérvizsgálattal is meg lehet állapítani pár éven belül.

Egy új, egyelőre kísérleti vérvizsgálattal néhány éven belül az orvos megállapíthatja, hogy a páciens fertőzése vírusos, vagy bakteriális eredetű-e, vagyis van-e értelme antibiotikummal kezelni - írta egy friss amerikai tanulmány.
Az új módszerrel kiküszöbölhető, hogy feleslegesen írják fel a vírusfertőzéssel szemben hatástalan antibiotikumot - írja az Index.
Egy ilyen diagnosztikai eszköz azért lenne rendkívül hasznos, mert csökkenteni lehetne vele az antibiotikumok indokolatlan használatát, ez ugyanis nagyban hozzájárul a szuperrezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához a Stanfordi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint.
A tünetek nagyon hasonlók, ezért igen gyakran nem lehet eldönteni, milyen eredetű fertőzése van a páciensnek - mondta Timothy Sweeney, a Stanfordi Egyetem immunológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik vezető szerzője.
Az új vérvizsgálathoz hét gént azonosítottak, amelyek kifejeződése a fertőzés miatt megváltozik. A változás jellemzői megmutathatják, vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzésről van-e szó.
A vérvizsgálattal 96 súlyosan beteg gyerek fertőzésének természetét tudták pontosan meghatározni. Az új módszernek azonban még klinikai teszteken kell átmennie, mielőtt használatát jóváhagyják.
A forgalmazás előtt álló másik akadály a teszt lassúsága. Olyan készülék kell a vizsgálathoz, amelyik egy órán belül képes eredményt produkálni. Jelenleg ehhez négy-hat óra szükséges.
Vannak páciensek, akiknek olyan súlyos az állapota - többek között a szepszisben, vagyis az egész szervezetet érintő fertőzésben szenvedőké -, hogy minden órával, amelyet hatékony kezelés nélkül töltenek el, 6-8 százalékkal nő a halálozás esélye.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék