Gyerek

Kapcsolatok nélkül: így nevelünk agresszív fiúkat

A fiúk már csak ilyenek, agresszívak és érvényesítik az akaratukat, egyszerűen nem lehet ezen változtani - legyintünk. Egy meglepő megközelítés szerint azonban a fiúk éppen azért lesznek agresszívabbak, mert esendőbbek és több gondoskodásra van szükségük.
2018. November 25.
A fiúknak több gondoskodásra van szükségük?

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak agresszívabbak, erőszakosabbak, mint a nők. Ezt a legtöbben megváltoztathatatlan tényként kezelik, amely ellen nem lehet mit tenni. A szakemberek úgy vélik, hogy ennek oka a magasabb tesztoszteronban keresendő. Egy másik, meglepő megközelítés azonban azt állítja, hogy az agresszió valójában a környezeti hatásokra adott válasz. Ez több tényezőből adódik össze: a fiúk valamivel lassabban fejlődnek, mint a lányok, éretlenebbek, több gondoskodásra van szükségük, azonban a társadalmi elvárások éppen azt “követelik meg”, hogy kevesebbet kapjanak a szülői odafigyelésből.

Kutatások szerint például a fiúcsecsemők kevésbé ellenállóak és lassabban érnek, mint a lányok, vagyis több dédelgetésre, hosszabb ideig tartó szoptatásra, támogatóbb szociális és családi környezetre stb. van szükségük, mégis a legtöbb nyugati társadalomban éppen a fiúknak jut ebből kevesebb. Már egészen fiatal kortól azt tanítjuk nekik, hogy legyenek “férfiasak”, rejtsék el az érzelmeiket, birkózzanak meg egyedül a felmerülő problémákkal. Sok elterjedt újszülött- és csecsemőkori gyakorlat (pl. az újszülötteknek komoly stresszt okozó zaj- és fényhatások, melyek a felnőtteknek természetesek, vagy az alvástréning stb.) is mélyebben, negatívabban hat a fiúkra, mint a lányokra.

Mire lenne szükség?

Jó néhány szakértő véli úgy, hogy az embercsecsemők megfelelő fejlődéséhez különleges körülmények szükségesek, hiszen az újszülött – más fajokkal összehasonlítva – rendkívül gyenge, éretlen, gyámoltalan. Az első években éppen ezért biztonságos “fészekre” van szükség:

  • olyan válaszkész gondoskodásra, mely megakadályozza, hogy a kicsit stressz érje
  • gyakori érintésre, simogatásra, dédelgetésre és hordozásra
  • igény szerinti szoptatásra, akár éveken keresztül
  • szabad játékra, több különböző életkorú játszótárssal, lehetőleg a természetben
  • több felnőtt gondoskodására
  • a közösség pozitív hozzáállására és támogatására

Ezek a tényezők nagyon jó hatással vannak az agy neurobiológiai struktúrájára, ezen keresztül pedig a személyiségfejlődésre és a szociális képességekre egyaránt.

Ha ezeket az igényeket nem elégítik ki, a gyermekek nem tanulnak meg bízni, sem saját magukban, sem a személyes kapcsolataikban – vagyis elveszítik a kapcsolatot saját magukkal és másokkal is. Ennek pedig az egyik megnyilvánulása lehet az agresszió.

(Forrás: psychologytoday.com)

Ez is érdekelhet: