Gyerek

Jövőre jön az új NAT

Jövő szeptemberben indul az új alaptanterv szerinti tanítás. A vitaanyag már elkészült, egy hónapig várják az észrevételeket.
2018. Szeptember 03.
Jövőre jön az új NAT

Pénteken került nyilvánosságra az új NAT vitaanyaga. A kormany.hu azt írja, hogy több mint egy évig szakmai előkészítő munka előzte meg az új Nemzeti Alaptanterv koncepcióját, a vitaanyagra egy hónapig várják az észrevételeket. Élesben 2019. szeptemberétől indul az új NAT szerinti tanítás.

Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón többször is hangsúlyozta, hogy ez még nem a végleges változat, csak egy vitairat, amely jelenlegi formájában biztosan nem fog életbe lépni, komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken – írja a hvg.hu.

A NAT-ban sok korszerű pedagógiai elv is van, ugyanakkor a tanulói terheket csak kis mértékben csökkenti, a tanári szabadságot pedig csak kissé növeli. A nagy változás, hogy azt javasolja, a természetismereti tárgyakat összevonva tanítsák felső tagozaton, illetve beépít egy – választható – nulladik, felzárkóztató évfolyamot az óvoda utánra.

Az EMMI szombati közleménye szerint szeptember 30-ig várják a NAT-hoz a véleményeket. Azt ígérik, hogy ezt követően szakértők bevonásával kiegészítik az anyagot, majd 2019. szeptemberétől lép életbe, felmenő rendszerben, az első és az ötödik évfolyamtól.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu