Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jöhet a védőoltás Lyme-kór ellen

2017. október 5.

Forrás: Medipress

Egy ideje már lehetőség van a kutyák Lyme-kór elleni oltására, ez a védelem azonban emberek számára egyelőre még nem elérhető. Úgy néz ki azonban, hogy bostoni tudósok egy csoportja felfedezte az emberek számára is megfelelő védőoltást.

Jöhet a védőoltás Lyme-kór ellen

A hagyományos oltások megtanítják az immunrendszert arra, hogy egy idegen vírust vagy baktériumot ismerjenek fel. Sokszor ezt úgy érik el, hogy gyengített formában a szervezetbe kerülnek.
Noha védőoltásnak nevezik, az új szer nem így működik, helyesebb passzív immunizálásról beszélni. A University of Massachusetts kutatói által kifejlesztett Lyme-oltás egy olyan specifikus antitest, amely a véráramban keringve azonosítja a baktériumot, kapcsolódik hozzá, majd elpusztítja a baktériumsejtet. Az antitest életciklusa csupán hat-kilenc hónap, ezért az oltást évente, a veszélyes nyári hónapok előtt kell majd adni.
Az egérkísérletek egyelőre igen biztatóak. A kutatások alatt a rágcsálók sokkal jelentősebb fertőzött kullancshatásnak voltak kitéve, mint egy átlagember lehet kullancsszezonban, és ennek ellenére védettek maradtak. A számítások szerint még három év, és az oltás forgalomba kerül, jelenleg nagy ütemben zajlik tesztelése.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék