Gyerek

Jöhet a második gyerek!

Vajon mikorra időzítsük a szexet, hogy a második gyerek megfoganjon? Íme a legjobb módszerek.
2012. November 03.

Hogyan időzítsük a szexet? Nem is olyan ritka kérdés ez, már csak azért sem, mert a párok többsége nem szeretné a véletlenre bízni az újabb baba időzítését. A hímivarsejtek két-három napig képesek megtermékenyíteni a petesejtet, amely egy ciklus folyamán legfeljebb 24 órán keresztül fogadóképes. Lássuk, milyen módszerekkel szerezhettek tudomást a peteérés időpontjáról!

– A legpontosabb, de egyben legköltségesebb megoldás az ovulációs teszt. Csak rá kell pisilni a tesztcsíkra, az méri a luteinizáló hormon szintjét, amely a tüszőrepedést jelzi. Ha a teszt pozitív, huszonnégy órán belül célszerű szexelni a siker érdekében!

– Pontos, ingyenes, de sajnos csak utólagos információval szolgál az ébredési hőmérséklet mérése. Az alaphő változása a progeszteronszint változását jelzi. A peteérést követően ez ugrásszerűen nő, és ezzel együtt emelkedik a testhőmérséklet is.

– Ki is számolhatod, de csak utólag! A menstruáció első napjától számolj visszafelé 14 napot, akkor volt a peteérés, vagyis nem feltétlenül a ciklus közepén, ahogy azt sokan hiszik. Ám becslések alapján is egészen jó eredményhez juthattok, ha hat-hét ciklust megfigyelsz egymás után, és feljegyzed az alaphő, a méhnyaknyák változásait, valamint azt is megfigyeled, mit érzel: például a mellfeszülést, enyhe vagy élesebb hasi fájdalmat azon az oldalon, ahol a peteérés bekövetkezik.

Vagyis a legbiztosabb válasz a kérdésre az, hogy a megtermékenyülés esélye minden szempontot egybevetve akkor a legnagyobb, ha peteérés előtt egy-két nappal, valamint a peteérés időpontjában is próbálkoztok a szexszel.

Ezek is érdekelhetnek:

Családtervezés – testvértervezés

Jön a tesó! Négyen egy ágyban???

5 tipp babára vágyóknak