Gyerek

Jóga a gyerekkel

"A családi jóga nagyon jó eszköz arra, hogy elmélyítsük a szülő-gyerek kapcsolatot, miközben mi is rengeteget tanulhatunk a gyerekektől."

Hidvégi-Révész Anita jóga és gyerekjóga oktatót, a Test.Lélek.Jóga központ alapítóját kérdeztem a családi és gyerekjógáról, miután vezetésével mi is részt vettünk egy foglalkozásán.

Bevallom őszintén, nem vagyok egy túl sportos alkat, és mivel alapvetően ülő munkát végzek, engem is elért a mozgásszegény életmód. A jóga és társai olyan távol álltak tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől, mígnem összefutottam Anitával, aki egy személyre szabott jógasort készített nekem, kifejezetten az életmódból adódó problémás területre, a gerincre koncentrálva.

A kislányom már ekkor nagy érdeklődést mutatott a jógagyakorlatok iránt, így kipróbáltuk, hogyan működik a jóga családilag. Még apát is sikerült bevonni a gyakorlatokba, amelyeket nagyon élvezett a család.

Hogyan épülhet be a jóga a család mozgáskultúrájába?

Manapság mindenki rohan, kergeti az időt. Egyre több időt töltünk kütyüzéssel, már a 2-3 éves gyerekek is napi szinten használják ezeket az eszközöket. Egyre kevesebb időt töltenek együtt a családok, pedig nagyon fontos az együtt töltött minőségi idő.

A gyerekek életeleme a mozgás: ugyanolyan fontosak a nagymozgások és a finommozgások is. Teret kell adni a gyereknek, hogy kielégítsék mozgásigényüket: futkározzanak, fogócskázzanak, fára másszanak, forogjanak, pörögjenek, guruljanak, hintázzanak, labdázzanak. Ne féltsük a gyereket, ő ösztönösen tudja, hogy mire van szüksége. A finommozgások fejlesztésére nagyon jó, ha sokat homokoznak, gyurmáznak, rajzolnak.

A gyerekjóga maximálisan figyelembe veszi az életkori sajátosságokat, éppen ezért a gyerekjóga nagyon különbözik a felnőttjógától.

A családi jóga során, amikor együtt játszol, önfeledten kacagsz a gyermekeddel, megszűnik az idő. Itt nem az számít, hogy gyorsan túl legyünk dolgokon, hogy aztán másik százat megcsináljunk, hanem a pillanat varázsa, öröme.

Ezek az igazán fontos pillanatok. Ezek azok a dolgok, melyek feltöltenek, és a legtöbbet adják a gyermekeinknek is.

A családi jóga nagyon jó eszköz arra, hogy elmélyítsük a szülő-gyerek kapcsolatot, miközben mi is rengeteget tanulhatunk a gyerekektől. Jó átélni felnőttként, hogy újra önfeledt gyerekek lehetünk. A családi jóga egy vidám, jó hangulatú együttlét, sok-sok kacagással, érintéssel, páros és csoportos jóga elemekkel. Cirkuszi és akrobatikus gyakorlatokkal színesíthetjük az órát, így az apukák számára is kihívást jelenthet.

Milyen jó hatásai vannak a gyerekjógának?

A gyerekjóga

  • fejleszti az állóképességet, hajlékonyságot,
  • helyes testtartást ad,
  • fejleszti a testtudatot,
  • növeli az önbizalmat,
  • csökkenti a szorongást,
  • segíti a helyes légzés elsajátítását,
  • fejleszti az egyensúlyérzéket,
  • egészséges életmódra nevel,
  • növeli a koncentrációt, enyhíti a tanulási nehézségeket,
  • fejleszti az érzelmi intelligenciát.
  • Jóga a gyerekkel

    Bármilyen előképzettség nélkül hozzá lehet kezdeni a jógához?

    Rengeteg videó, cikk kering az interneten, és megfelelő tudás nélkül nem biztos, hogy ki tudjuk szűrni, ami számunkra is jó. Minden ember más, és mindenkinek másra van szüksége. Lehet, hogy a videón szereplő embernek tornász múltja van, és könnyen belemegy olyan pózokba, ami egy napi 8 óra ülőmunkát végző embernek, ha próbálja megcsinálni, komoly sérülést okoz.

    Én mindenképpen azt javaslom, hogy mindenki keresse meg a számára legmegfelelőbb oktatót és jógairányzatot, és az ott tanult elemek aztán otthon és bárhol is használhatók.

    Baj-e, ha nem sikerül elsőre tökéletesen egy-egy mozdulat?

    A jógában nincs versenyzés, nem az számít, hogy te most jobb vagy rosszabb vagy a másiknál. Nem másokhoz méred magad, hanem minden egyes gyakorlással önmagadhoz képest fejlődsz. Ezért megtanít az elfogadásra, önbizalmat ad, és megtanít arra is, hogy nem kell minden áron tökéletesnek lenni. És ez nagyon felszabadító érzés.

    A jóga folyamatos fejlődés, soha nincs olyan, hogy tökéletes póz. Mindig az a tökéletes, amit az adott pillanatban a legjobb tudásod szerint meg tudsz csinálni.

    A jóga kapukat nyit meg, olyanokat is, melyekről azt sem tudtad, hogy léteznek. Belső kapukat is, melyek közelebb visznek valódi önmagadhoz.

    Megadja az “úton levés” élményét, amikor nem az válik fontossá, hogy elérd a célt, túl legyél dolgokon, hanem az, hogy közben hogy vagy belül, hogyan érzed magad. Az idő feszítésében csak rohanunk, és észre sem vesszük, csak utólag, hogy a fontos dolgokra nem maradt időnk.

    Hogyan jógázzunk kisbabákkal?

    Ha szeretnéd gyermeked sikeres jövőjét megalapozni, akkor azt babakorban kell elkezdeni. Fontos, hogy a gyermek 1 éves korig végigmenjen a mozgásfejlődési soron (forgás, kúszás, mászás, járás), melynek során az idegrendszeri fejlődés is végbemegy. Fontos, hogy ne sürgessük a járást, akár bébikomppal, akár úgy, hogy fogjuk a kisgyermek kezét. Azzal teszünk érte a legtöbbet, ha hagyjuk minél többet kúszni, mászni.

    A kisbabádnak nagyon fog tetszeni, ha leteszed a jógaszőnyeged mellé, és miközben jógázol, két póz között adsz egy puszit az arcára, vagy vele együtt csinálsz bizonyos ászanákat. Ha megfigyeled a babád miközben mozog, rengeteg jógapózt felfedezhetsz, ami nem véletlen.

    Jóga a gyerekkel

    Milyen az ovijóga?

    Az ovisok hatalmas képzelőerővel rendelkeznek, ezért az ovijóga egy mesekeretbe ágyazott tudatos mozgásfejlesztés, melyet összehangolunk a légzéssel. Így a gyerekek egy fantáziavilágban mozgó aktív játék közben sajátítják el a jógapózokat, miközben megtanulnak együttműködni a társaikkal, megtanulják kezelni az érzéseiket, amely fontos alap a későbbi sikeres, boldog élethez.

    Az érzelmi intelligencia fejlődésével könnyebben teremtenek kapcsolatokat, kapcsolataik kiegyensúlyozottabbak, harmonikusabbak. Az érzelmi intelligenciát gyermekkorban lehet a leghatékonyabban fejleszteni, erre kiváló eszköz a jóga. A jógaórák a pozitív gondolkodás jegyében zajlanak.

    Miért fontos a mozgás iskolás korban?

    Iskolás korban a gyerekek bekerülnek az iskolapadba. A sok ülés miatt kialakulhat a helytelen testtartás, ami könnyen hát-, deréktáji fájdalmakhoz vezethet, illetve a gerinc csigolyái egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ami a köztük lévő porckorongokat összenyomja, lelapítja. A porckorong olyan, mint egy vizes szivacs. Ha összenyomom, kilapul, vizet veszít, ha teret adok neki, képes teleszívni magát folyadékkal. Így táplálkoznak a porckorongok. A gerinc tengelyirányú nyújtásával helyet tudunk adni a porckorongoknak, így a jógának nagy szerepe van pl. a gerincproblémák megelőzésében.

    Az egészséges gerinc megőrzése érdekében fontos a helyes testtartás, a mozgás és az erős izmok, melyek fűzőként veszik körbe a gerincet, ezzel védve azt.

    Iskolás korban a jóga célja a gerinc prevenció, emellett a figyelem fejlesztése és a tudatosítás is nagy szerepet játszik.

    Mire kell odafigyelni jógázás közben?

    – Nagyon fontos a bemelegítés.

    Ez fog megvédeni a sérülésektől.

    – Nagyon fontos a gerinc hosszanti irányú nyújtása is.

    Ez szerepet játszik a gerincproblémák megelőzésében.

    – Fontos a légzés-mozgás összehangolása.

    Ez a jóga egyik alapja.

    – Ne erőltessük a pózokat.

    Gyakorlásunk laza es könnyed, erőfeszítéstől mentes legyen. Óvjuk az ízületeket.

    – Vegyük figyelembe, hogy a gyerekeknek más a testaránya.

    Bizonyos pózokat másképp tudnak kivitelezni, pl. lefele néző kutyapózban leér a fejük.

    – Jógázzunk mezítláb.

    Egyrészt könnyebb úgy jógázni, ha nem csúszik a talpunk, másrészt ez egyfajta taktilis inger.

    Miért tartod fontosnak a családi jógát?

    A családi jóga egyike azoknak a közös tevékenységeknek, amelyben a család minden tagja aktívan részt vesz, és eközben mindenki megtalálja benne azt, ami számára élményt nyújt. Hatalmas kacagások, kihívást jelentő pózok, vidám pillanatok. A közös jógázás élménye nemcsak az adott pillanatra szól, hanem a mindennapok során is megmutatkoznak pozitív hatásai. Gazdagabbá teszi a családtagok közötti kapcsolatot, összefogja és erősíti a családot.

    Szakértő: Hídvégi-Révész Anita.

    Rácz Anikó A napfény illata c. blogját itt találod.

    Kapcsolódó cikkeink:

  • 6 könnyű jóga póz gyerekeknek
  • Baby Om – Jógagyakorlatok mamáknak és babáknak
  • Öt érv a gyerekjóga mellett