Gyerek

Jemen: kórházban ápolt gyerekek élete forog veszélyben

A jemeni Hudayda kikötővárosban folyó intenzív harcok az Al Thawra kórház fenyegető közelségében zajlanak, emiatt 59 gyerek - köztük 25 intenzív osztályon ápolt kis beteg - élete került veszélybe.
2018. November 08.
Jemen: kórházban ápolt gyerekek élete forog veszélyben

Mind a kórház személyzete, mind a betegek súlyos bombázásokról és heves tűzharcokról számoltak be. Az Al Thawra-ba való bejutás és kijutás nincs biztosítva, miközben ez az intézmény a térség egyetlen működő kórháza.

“Megengedhetetlen, hogy az Al Thawra Kórház is harcok színterévé váljon. A 400 000 súlyos alultápláltságban szenvedő jemeni gyerek 40%-a Hudaydah-ban és a környező kormányzóságokban él, és sokan közülük azért szorulnak kórházi ápolásra, mert állapotuk sürgős ellátást igényel” – közölte Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A harcok felerősödtek a városi kikötő körül is, ahová a humanitárius segélyek, az üzemanyag utánpótlás és a kereskedelmi áruk érkeznek. A halálesetek száma katasztrofális méreteket ölthet, amennyiben a kikötő megsérül, megsemmisül a harcokban, vagy ostrom alá kerül.

Az UNICEF terepen lévő csapatai életmentő készletekkel, gyógyszerekkel, tiszta vízzel látják el a lakosságot, valamint terápiás készételeket biztosítanak a súlyosan alultáplált gyerekek számára. A harcok tovább fokozódása azonban visszavetheti az UNICEF erőfeszítéseit.

Jemen: kórházban ápolt gyerekek élete forog veszélyben

“Az UNICEF felszólítja a harcban álló feleket a tűzharc beszüntetésére a kórház közelében és annak környékén, valamint sürgeti a kórházhoz való szabad hozzáférés biztosítását a civil lakosok számára. Felszólítja a feleket továbbá arra is, hogy jogi kötelezettségeiket tiszteletben tartva szüntessék be a civil objektumok, többek között a kikötő elleni támadásokat” – jelentette ki Henrietta Fore.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: UNICEF