Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jelek, hogy túl érzékeny a gyerek hörgőrendszere

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 26. | Frissítve: 2018. november 22.

Forrás: babaszoba.hu

Túlérzékenyen reagáló hörgőrendszerre kell gondolni, ha a gyermek egy éven belül több mint három hónapig szakadatlanul köhög, váladékot hányva vagy anélkül.

Mikor számít túl érzékenynek a gyermek hörgőrendszere?


Ha köhögéskor sípoló, ziháló hang hallható, és gyermeke rosszul kap levegőt, obstruktív bronchitisről beszélünk. Ez akkor alakul ki, ha a túlérzékenyen reagáló hörgőrendszerű gyermeket vírusfertőzés éri. Ilyenkor a gyermek inhalálással és cseppekkel vagy hörgőtágító sziruppal, illetve gyulladáscsökkentő orvossággal történő intenzív kezelésre szorul. Ez a kezelés nagyon fontos, mivel a kezeletlen betegség krónikussá válhat, és esetleg gyermekkori asztmához vezet.
A túlérzékenyen reagáló hörgőrendszer rendszerint veleszületett vagy öröklött. Allergiák, ártalmas környezeti hatások, különösen a dohányfüst, de belélegzett idegen testek is előidézhetnek a hörgőrendszer túlérzékenységéhez hasonló tüneteket.
Leggyakoribb tünetei a túlérzékeny hörgőrendszernek: hónapokon át tartó köhögés váladékhányással vagy anélkül. Az orvosnak meg kell állapítania, hogy a hörgőrendszer túlérzékeny-e, elkülönítve ezt a szamárköhögéstől és az allergiás köhögéstől. Minden új betegségroham esetén fel kell keresni az orvost, a következmények elkerülése érdekében.
Az orvos megpróbálja kiküszöbölni az okokat és kezelni az alapbetegséget. Egyébként csak a tüneteket kezeli hörgőtágító anyagok és gyulladásgátló kortizon belélegeztetésével, hogy megvédjen a szövődményektől.
A javulásig váladékoldó gyógyszerekkel végzett tartós kezelésre van szüksége. Az inhaláláshoz hasznos lehet a gyógyászati segédeszközként kapható inhalátorkészülék. Minden betegségroham intenzív kezelésre szorul. Tengerparti vagy magashegyi klímakúrák hosszabb ideig tartó javulást hozhatnak.
Forrás: Helmut Keudel, Barbara Capelle: Gyermekbetegségek című könyv

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék