Gyerek

Jelek, hogy húgyúti fertőzése van a gyereknek

Gyermekkorban a húgyúti fertőzések a második leggyakoribb bakteriális fertőzéstípusnak számítanak. A nem megfelelően kezelt fertőzéseknek komoly szövődményei is lehetnek.
2018. Január 29.
Jelek, hogy húgyúti fertőzése van a gyereknek

A baktériumok, ritkábban vírusok, gombák vagy paraziták okozzák a húgyúti fertőzéseket. Leggyakoribb az Escherichia coli nevű, a székletben is meglévő baktérium a betegség okozója.

A nem megfelelően kezelt eseteknél kialakulhatnak szövődmények: vesehegesedés, magas vérnyomás, krónikus vesebetegség.

Míg csecsemőkorban inkább a fiúk, addig nagyobbaknál inkább a lányok érintettek húgyúti fertőzésben.

A húgyúti fertőzés tünetei

Csecsemőknél leggyakoribb tünetek a láz vagy hőemelkedés, az ingerlékenység, sápadtság, étvágytalanság, hányás, a vizelet szagának megváltozása.Gyerekeknél előfordulhat, hogy a már szobatiszta gyerek újra bepisil, gyakori, fájdalmas vizelési ingere van és sok esetben csak pár csepp vizeletet tud üríteni a gyermek.Vesemedence gyulladása esetén jellemző a magas láz, bágyadtság, elesettség, sápadtság, az érintett oldalon a derék fájdalma, a vizelet zavarossá válása.A diagnózis felállításában mindenek előtt a gyermek vizsgálata az elsődleges: a has vizsgálatakor húgyhólyag gyulladás esetén a hólyagtájék, a szeméremtest feletti terület nyomásra érzékeny, míg vesemedence gyulladásakor a vesetájék ütögetésre fájdalmas.Pontos diagnózishoz szükség van vizeletvizsgálatra, amely a reggeli első vizeletből történik. Reggel a gyermek húgycsőnyílását szappanos vízzel le kell mosni, majd egy kifertőtlenített üvegbe kell történnie a vizeletürítésnek. Ennek a vizeletnek a laboratóriumi vizsgálata segít a betegség okának a feltárásában.Vesemedence gyulladás gyanúja esetén vérvétel is szükséges lehet, illetve ha a hasi ultrahang vizsgálat a vesék érintettségét igazolja, a továbbiakban egyéb kiegészítő képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet.

A húgyúti fertőzés kezelése

A húgyhólyaggyulladás antibiotikus kezeléssel gyógyítható. Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, a gyakori vizeletürítés.A vesemedence-gyulladás kezelése kórházban történik, mivel ebben az esetben vénásan adott antibiotikum szükséges, általában 7-10 napig. Nagyon fontos az ágynyugalom, a bő folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés. A kórházi kezelés után további 4-6 héten át az antibiotikus kezelést folytatni kell.Vesemedence-gyulladáson átesett gyermekek nefrológiai gondozása nagyon fontos, ez rendszeres vizelet ellenőrzés, vizelettenyésztés illetve egyéb kiegészítő vizsgálatokat jelent.

Szövődmények

A legtöbb húgyúti fertőzés szövődménye mentesen gyógyul. Néha azonban a fertőzés krónikussá válik, melynek következménye lehet a vesék károsodása, veseelégtelenség, magas vérnyomás.

Hogyan előzhetjük meg a húgyúti fertőzést?

    • Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás
    • Vizelési inger esetén minél hamarabb kell a vizeletet üríteni
    • Higiénés szabályok betartása. Kislányok a vizelés alatt a lábakat tartsák minél nagyobb terpeszben, és székelés után a végbél területének gondos tisztítása szükséges (elölről hátrafelé). Kisfiúknál az előbőr hátrahúzása vizelés előtt csökkenti a fertőzés veszélyét
    • A székrekedés is hajlamosító tényező, ezért ennek megelőzése, kezelése is javasolt.
    • A hideg nem oka a fertőzésnek, de a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását, ezért a gyermekeket mindig az időjárásnak megfelelően öltöztessük
    • Természetes anyagú alsóneműk viselése ajánlott
    • Strandolás után a vizes fürdőruhát cseréljük szárazra
    • Visszatérő húgyúti fertőzések esetén fürdés helyett a zuhanyozást válasszuk
    • Visszatérő húgyúti fertőzések esetén mindenképpen ki kell vizsgálni a gyermeket, hogy milyen hajlamosító tényező (például fejlődési rendellenesség, bélférgesség, lányoknál például hüvelygyulladás) húzódik meg a háttérben.
    • A  szexuális felvilágosításba kell belecsempészni a nemi aktus higiénés vonatkozásait: minden lány, minden aktus előtt és után tisztálkodással egybekötve, menjen el pisilni.

Kapcsolódó cikkeink húgyúti fertőzés témában:

Forrás: bethesda.hu