Gyerek

Játszóházi etikett: hogy mindenki jól érezze magát!

Játszóházba menni maga a csoda a gyermek számára, hiszen úgy és annyit tombol a kicsi, amennyit, és ahogy csak akar.
2016. Május 18.

Valljuk meg, mi szülők is fellélegezhetünk arra a néhány órára, hiszen amíg magzatunk önfeledten játszik, mi bátran elintézhetjük ügyes-bajos dolgaink. Vagy mégsem ilyen egyszerű a képlet? Bizony, még a játszóházban is létezik néhány íratlan szabály, amit ha betartunk, legközelebb is szívesen fogadnak bennünket a csodakuckókban.

A játszóház maga a win-win helyzet: némi pénzért a gyermek a mennyországban érezheti magát, mi rohanhatunk ügyet intézni, vagy éppen szusszanhatunk is egyet, azzal a megnyugtató tudattal, hogy picinyünk szakszerű felügyelet nélkül bontakozhat ki a játékok tengerében. Mindenki számára megnyugtató viszont, ha kicsit még a gyermekkel maradunk a játszóházban, és akár együtt térképezzük fel a kincseket. Így egy kicsit be is szoktatjuk a porontyot, akinek nagyobb lesz a biztonságérzete, hogy anya is vele van. Fontos mindez azoknál a kicsiknél, akik félénkebbek, és nehezebben oldódnak fel idegen közegben.

A legnagyobb botrányt tapasztalataink szerint a játszókuckók háza táján a gyermeki irigykedés okozza. Bizony, nem könnyű megértetni a csemetével, hogy a szuper szerkentyű nem csak az övé, más is szeretne játszani vele. Azonban szigorúnak, és következetesnek kell lennünk, hiszen nincs annál kínosabb, mint amikor két gyerek hajba kap, és egymás kezéből tépik ki a játékot a szőnyegen. S ha már a hajba kapásnál tartunk, sokszor megesik, hogy eldurvulnak az események a játszóházban, s főleg a fiúk hajlamosak dobálni egymást, vagy akár össze is verekednek. Akár fiús virtusból, akár dühből szabadul el a pokol, érdemes előzőleg felkészíteni rá a gyermekünket, hogy inkább ne bonyolódjon ütésváltásba. Az ütésváltásokról: nem csak a higiénia végett vágjuk le gyermekünk körmét! Hiszen ha – ne adj Isten – marakodnak a gyerekek, a hosszú körmökkel ejtett karmolások fájdalmas sebet ejthetnek a másikon. A játszóházban a kicsi még nyáron is mindenképp viseljen zoknit, azonban lehetőleg semmilyen ékszert ne viseljen lánykánk, hiszen balesetet okozhat, ha például belecsimpaszkodnak a nyakláncba, vagy beakad a gyűrű. Érdemes kényelmes, laza ruhában beengedni a játéktérbe a gyereket, akin inkább kevesebb, mint több ruha legyen, hiszen a játék hevében egészen biztosan megizzad majd.

A játszóházban enni, és ételt bevinni egyáltalán nem illik, és nem is higiénikus. Tele gyomorral ugyancsak nem célszerű azonnal bevetődni a játszóházba, hiszen a csúszdázás és mászás közben könnyen felfordulhat a kicsi gyomra. S ugyan nyár van, de a melegben is nagyon fontos: csakis egészséges gyerek menjen játszóházba! Ha köhög, taknyos, hőemelkedése van, inkább maradjon otthon, s ne fertőzzük meg a többi gyerkőcöt! Amikor pedig végül magára hagyjuk magzatunkat a játszóházban, világosan mondjuk meg neki, mennyi időn belül térünk vissza hozzá. Azt is kössük a lelkére, hogy gond esetén kinek, melyik animátornak szólhat, kitől kérhet segítséget.

Még távozás előtt együtt keressük fel a játszóházi mosdót, hogy tudja, hol mehet ki, és kezet is mossunk együtt! S még valami, a személyes vesszőparipám. Mondjuk el, és mutassuk is meg gyermekünknek, hol tud inni a játszóházban. Mivel a kicsik hajlamosak elfeledkezni a játék közben az ivásról, akár az animátort is megkérhetjük, hogy bizonyos időközönként kínálja vízzel gyermekünket. Bár elsőre kissé soknak tűnhetnek a követendő szabályok, nem több mindez, mint ami például egy szokványos játszótéren elvárható. Az is tény és való, hogy úgysem lehet egyszerre minden szabályt betartani, ám törekedjünk minderre, hiszen a gyermekközösségekben mi is elvárjuk, ha a kicsink sérülésmentesen, egészségesen és boldogan tér haza a játékból!