Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Játékötletek otthonra, ha az időjárás miatt nem tudtok kimenni

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 8.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyszerű dolog, ha a gyerek szaladgálhat, játszhat nap közben a kertben, a parkban vagy a játszótéren. A téli hidegben azonban van, hogy szívesebben maradnánk otthon, és játszanánk inkább bent.

Milyen benti tevékenységeket érdemes ilyenkor kipróbálni? Ehhez adunk néhány ötletet!
Játékötletek otthonra, ha az időjárás miatt nem tudtok kimenni (Fotó: Getty Images)

Játsszatok lávás játékot

Egy kis képzelőerő, és az egész szobát lávatengerré változtathatjátok, ahol csakis a kiálló sziklákon, köveken lehet haladni. Tegyél néhány párnát a padlóra, ezek lesznek a sziklák, és mondd a gyerekeknek, hogy nem érhet a lábuk a padlóhoz.

Készítsetek madáretetőt

Remek közös program egy madáretető barkácsolása, ami készülhet fából, műanyag palackokból vagy kannákból, parafadugókból, tejesdobozból, stb. Az etetőt ki is dekorálhatjátok, ez szintén egy külön projekt lehet. Amikor elkészült, töltsétek fel madaraknak való magkeverékkel (ez általában kölesből, fekete napraforgómagból áll, és boltokban kapható), és tegyétek ki az ablakba, az erkélyre, a kerítésre, vagy a kert egy pontjára.

Fessetek magasságmérő-falat

Ha eddig még nem volt olyan felület a lakásban, ahol mértétek és jelöltétek a gyerekek magasságát, most csinálhattok közösen egyet. Léteznek előre gyártott matricák, de festhettek valamilyen kedves mintát magatoktól is, például egy zsiráfot vagy egy szép fát. Ezentúl itt tudjátok rendszeresen jelölni, ki mennyit nőtt.

Kincskeresés

A kincskeresés nem csak a kertben lehet izgalmas, hanem a lakásban is. A kincshez vezető nyomokat elkészítheted te is, vagy a gyerekek egymásnak.

Társasjáték-este

Ha kint nagyon hideg van, és a lakásban ragadtatok, kevés szórakoztatóbb családi program van egy jó kis társasjáték-estnél. Elő tehát a kedvenc társasokkal, és kezdődhet is a móka!

Építsetek erődöt

Készítsetek székekkel, lepedőkkel, pokrócokkal, párnákat sátrat, erődöt a nappaliban. Akár egy kis benti családi kempingezést is csinálhattok!

Tanuljatok meg egy koreográfiát

Van egy kedvenc dala, videoklipje a gyerekeidnek, amiben a koreográfia is érdekes? Tanuljátok meg közösen a táncot, és akár forgassátok le a saját videótokat!

Családi színdarab

Ha néhány kelléket és jelmeznek való ruhát adsz a gyerekeknek, egészen biztos, hogy hosszú időre elfoglalják magukat, amíg készítenek egy színdarabot, amit aztán bemutathatnak nektek, és akár a nagyszülőknek is.

Készítsetek egy fotóalbumot

A gyerekek általában nagyon szeretik nézegetni, rendezgetni a családi fotókat. Ha vannak olyan képeitek, amelyek még nem kerültek albumba, akkor készíthettek egyet közösen is. Ragasztgassátok be a képeket, címkézzétek fel ezeket, vagy írjatok egy-egy bekezdést a fotók mellé egy emlékről, amit eszetekbe juttat. Rajzokkal, matricákkal is dekorálhatjátok a fényképalbumot.

Csináljatok időkapszulát

Kérd meg a gyerekeket, hogy hogy mindenki válasszon egy-két tárgyat, amit aztán egy szép dobozba pakoltok, és elteszitek időkapszulának. Te is tehetsz bele valamilyen holmit, és biztosan értékelni fogják a gyerekek, ha közösen írtok egy levelet is, amit szintén a dobozba raktok. Az időkapszulát nem kell elásni, az is jó, ha ráírjátok a kinyitás dátumát, majd elteszitek egy szekrénybe.

Ültessetek fűszernövényeket

A konyhában, a belső ablakpárkányon is nevelgethettek fűszernövényeket cserépben. Vegyetek néhány zacskó magot, kisebb cserepeket, vagy az újrahasznosítás jegyében joghurtos és tejfölös poharakat, virágföldet, és kezdődhet a benti kertészkedés. Felváltva is öntözhetitek a növénykéket. és rendszeresen figyeljétek meg a növekedésüket. Amikor megnőttek, főzzetek közösen olyan ételt, amibe bele tudjátok tenni ezeket.

Játsszatok el egy történetet

A napi meseolvasást fordítsátok előadásos játékká. Olvass fel egy történetet, majd mindenki bújjon egy szereplő bőrébe, és közösen játsszátok el a mesét!

Díszítsetek sütit

Legyen az keksz, torta vagy cupcake, a gyerekek gyakran szeretnek sütiket dekorálni. Készíts cukormázat, habot, csokiforgácsot, dekoráljatok magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel.

Origamizzatok

A papírhajtogatás remek kézműves projekt, ráadásul az elkészült figurákat, állatkákat felhasználhatjátok bábszínházas játékhoz, vagy a gyerekszoba díszítéséhez.

Elő a kartondobozokkal

Van otthon néhány doboz korábbi költözésből, online rendelésből? Szedj elő néhányat ezek közül, néha nem is kell ennél több egy remek játékhoz! Bízd a gyerekek fantáziájára, mi készüljön a dobozokból: kalózhajó, kastély, sátor, űrhajó, vagy bármi más!
(Forrásunk volt a tippekhez: romper.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék