Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Játékos ötlettár a téli szünidőre

Szerző: Hanula Erika, Csupa Szív Magazin

2015. december 29. | Frissítve: 2017. december 24.

Forrás: babaszoba.hu

Mikor lecsengenek a karácsonyi izgalmak, a rokonlátogatás, a nagy evések és ajándékozások, mikor már mindenki kijátszotta magát a legújabb játékaival és az időjárás miatt ki sem lehet menni a szabadba, akkor jön jól a szülőknek egy játékos ötlettár.

Olyan játékokkal, amik jól megmozgatják a gyerekeket és még a legpörgősebb lurkóknak is levezetik a fölös energiáit. És persze olyan játékokkal, amik nem kerülnek sokba és még a lakás is egyben marad tőlük.

Mit lehet játszani bent?


Lássunk most az ilyen játékokból egy csokorra valót:
  • Tegyél két szék 1-2 méterre egymástól, és feszíts ki közéjük egy lepedőt. Máris kész a rögtönzött röplabdapálya, amit a lakás megóvása érdekében lufival jó játszani. Ha pedig már eléggé kiugrálták magukat a gyerekek, akkor bábszínház paravánjaként üzemelhet a lepedő.

Rögtönzött röplabdapálya


  • Ha már adott a két szék, tegyél mellé még párat, és az első szék első lábára köss egy madzagot. Ezt a madzagot fűzd tovább úgy a széklábak közt, hogy az egy pókhálószerű formát öltsön. A háló a földtől pár centire legyen, de ha nehezíteni szeretnél a játékon, emelheted magasabbra is a fonalat. A játék lényege, hogy úgy érj el a pókháló egyik végéről a másikba, hogy nem ragadsz a pókhálóba, azaz nem érsz sehol a madzaghoz.

Kifeszített madzagos akadálypálya


  • Ennek a játéknak egy másik verziója, hogy a madzagokra csengőt kötsz, és úgy kell átmenni a pókhálón, hogy az nem szólal meg. Persze a madzag helyett lehet hullahopp karikát, összecsukható alagutat, magasabbra kifeszített madzagot is használni, ami alatt át kell bújni, de a cél mindig ugyanaz: ne szólaljanak meg a csengettyűk.

Madzagos akadálypálya - kúszós verzió


  • Ismét egy verzió: a háló alá, közé szórjál szét apró játékokat, amiket be kell gyűjteni. Akár kicsi hátizsákkal vagy batyuval is végig lehet menni így a pályán.

  • Egyszerű lufival nagyon jól le lehet pörgetni a fölös energiákat: úgy kell pöckölni a lufit, hogy az nem eshet le a földre. Ez persze lehet, hogy könnyűnek tűnik, de ha csak úgy lehet hozzáérni, hogy négykézláb/fél lábon/pókjárásban van a játékos, máris nehezebb a dolga.

  • Két pingpong ütő és egy lufi: egyszerű de nagyszerű szórakozás. Ha még áll a lepedős paraván, azon át, ha nem akkor csak egyszerűen magában lehet ütögetni egymásnak. Vagy dekázni vele: ki tudd többször beleütni úgy, hogy a lufi nem esik le a földre.

  • Megtöltesz néhány műanyag palackot vízzel (ha van otthon ételfesték csöppenthetsz bele pár cseppet), felállítod a szoba egyik végén, a másik végéről pedig egy kis gumi labdával le kell döntened őket. Klasszikus bowling házi kiszerelésben.


Házi bowling


Akármit is játszotok, akkor lesz valódi élmény a gyerekeknek, ha mesébe ágyazod (ki kell mentenünk az elrabolt kincseket a Gonosz Pók hálójából!), ha sokat nevettek közben (még ha a szabályokat néha lazábban is kezelitek) és ha azt látják a gyerekek, hogy neked is csillog a szemed. Ne csak le akard tudni őket egy fél órára, állj be te is egy kicsit játszani közéjük.

Hidd el, tapasztalatból mondom, ha az elején te is lelkesen játszol velük, egy idő után szép lassan kihátrálhatsz a játékból, mert már "sínen vannak". Sőt, egyre inkább a saját fantáziaviláguk szerint fogják alakítani a játékot és észre sem fogják venni, hogy te már kivonultál.

Jó játékot, jó feltöltődést és jó energia-levezetést!

A tippek Hanula Erikától származnak.

Kapcsolódó anyagok:
</

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék