Gyerek

Járványgóc alakult ki egy mezőkövesdi iskolában

Koronavírus gyanúja miatt bezártak egy iskolát Mezőkövesden, járványgóc alakulhatott ki. Egy tanár lett koronavírusos, 21 kontaktjánál mutattak ki koronavírus-fertőzést. Egy sátoraljaújhelyi táborában is találtak két koronavírusos beteget.
2020. Július 08.
Járványgóc alakult ki egy mezőkövesdi iskolában (fotó: Getty Images)

A mezőkövesdi Szent Imre Tagiskola július 3-án azt írta a Facebookon, hogy koronavírus gyanúja miatt lezárták az intézményt. Az RTL Klub úgy tudja, hogy egy tanár lett koronavírusos, a kontaktkutatás kiderítette, hogy nagy valószínűséggel egy korábbi, zárt körű értekezleten fertőződhetett meg. A PCR-vizsgálatok 21 kontaktnál mutattak ki fertőzést – írta meg a 24.hu.

A Ripostnak Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy ők a “második” beteggel találkoztak először, nála igazolódott be a fertőzés, és akkor derült ki, hogy korábban részt vett az intézményben egy értekezleten, ahol valaki tüneteket mutatott, sokszor köhögött.

“A kontaktkutatás és a szükséges járványügyi megfigyelések és zárlatok elrendelése is folyamatosan zajlik”- közölte Mezőkövesd polgármestere a város honlapján.

A járványban Borsod megyeiek mellett egy Heves megyei lakos is érintett. Jelenleg három embert ápolnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház infektológiai osztályán. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy Borsodban 20 embert érint a mezőkövesdi iskolából kiindult fertőzés, Hevesben pedig egyet. A fertőzötteket elkülönítették, illetve hatósági karanténban vannak.

A szükséges járványügyi intézkedések megtörténtek; a szoros kontaktok járványügyi megfigyelés alatt állnak, nem hagyhatják el otthonukat. Minden fertőzött beteget elkülönítették, azok, akiknél jelentkeztek a tünetek, kórházban, illetve otthonukban vannak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset kapcsán hangsúlyozta, hogy kizárólag egészséges, tünetmentes emberek álljanak munkába, menjenek közösségbe, továbbra is fontos a 1,5 méteres távolság megtartása és az alapos kézmosás.

A Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában is találtak két koronavírusos beteget a hvg.hu értesülései szerint. A táborban kb. 250-en vannak, Kárpát-medencei, diaszpórában élő középiskolások, egyetemisták. Pozitív lett a tesztje egy délvidéki tanárnak és diáknak. Ezt követően mindenkit visszavittek a táborba, a két érintettet külön autóval szállították. A táborban az ÁNTSZ is megjelent, a két ember kontaktjait elkülönítették és letesztelték, a betegeket pedig mentővel vitték egy fővárosi kórházba.

A szövetség egyik igazgatója annyit mondott a lapnak, hogy teszteltek egy busznyi, táborba tartó diákot, és két gyanús esetet találtak, őket elkülönítették. Mikor visszakérdeztek, hogy a forrásuk aktív fertőzöttekről és kórházba szállításukról beszélt, annyit mondott, hogy jelenleg azt a tájékoztatást adhatja, hogy az érintetteket elkülönítették, a tábor pedig folytatódik.

Forrás: 24.hu