Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Januártól fizetőssé válnak a bölcsődék

Szerző: Nagy Réka

2011. december 28.

Forrás: babaszoba.hu

Egy karácsony előtt, december 20-án hajnalban elfogadott törvénymódosítás értelmében fizetőssé válnak a bölcsődék Magyarországon.

December 20-án hajnalban az Országgyűlés elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat keretében, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön, úgynevezett személyi térítési díjat állapíthasson meg a fenntartó.A törvénymódosítás teljes szövege ezen a linken található, katt! (59. oldal).
Az étkezésen felül további gondozási díj kérhető a bölcsődékben, melynek összege legfeljebb az egy főre eső jövedelem 25%-a lehet.
Elérhető már olyan cikk is az interneten, amely a fenti rendelkezés alapján konkrét számításokat is közöl, de ezekről az összegekről közzétett hivatalos tájékoztatás még nem található.
Az említett cikk itt olvasható, katt!

A most elfogadott módosításokat a kormány novemberben már támogatta, a BDDSZ (Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) már ekkor megfogalmazta fenntartásait.

Idézet a BDDSZ novemberi közleményéből:

"Kifejezetten apolitikus lépésnek tartjuk a bölcsődei térítési díj emelést, egy olyan politikai erő irányítása esetén, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését tűzte a zászlajára! (...) A jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével nagy réteg számára megfizethetetlenné válik az ellátás; következményként az anyák kényszerből otthon maradnak a gyermekkel, ami nem kedvez a női foglalkoztatásnak."

Kiknek lesz továbbra is ingyenes a bölcsődei ellátás?


- Ahol három, vagy annál több gyereket nevelnek
- azoknak, akik olyan gyermeket nevelnek, aki gyermekvédelmi kedvezményben részesül
- fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg gyerek nevelése esetén

A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék