Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ízületi gyulladás gyerekeknél

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 16. | Frissítve: 2018. január 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az ízületi fájdalom gyakori jelenség gyermekkorban, amelynek számos oka lehet.

Ízületi gyulladás gyerekeknél

Sok minden okozhatja a gyermekkori ízületi fájdalmakat, ilyen például a növekedési fájdalom vagy a fertőzéseket követő ízületi gyulladás.
Az ízületi gyulladást okozhatja vírus, a szervezet egyéb gyulladása, csípőízületi gyulladás, Lyme-kór okozta gyulladás és gennyes ízületi gyulladás.
Az ízületi gyulladás jellemzője a fájdalom mellett a bőrpír, a meleg tapintású ízület, duzzanat, és a mozgás beszűkülése. Fontos megfigyelni, hogy mikor jelentkezik a fájdalom, pontosan hol fáj, mennyi ideig, kisugárzik-e, van-e bármi, ami segít a panaszokon.

Vírusfertőzések okozta ízületi gyulladás

Rendszerint felső légúti vagy más vírusos megbetegedéshez társul, a vírusfertőzések jellegzetes tünetei (láz, felső légúti gyulladás, kiütés, izomfájdalom) mellett ízületi fájdalom, ritkábban ízületi gyulladás tapasztalható. Leggyakrabban a térd-, csípőízületeket érinti.
Javasolt ilyen esetben az ágynyugalom nem szteroidos gyulladáscsökkentő, esetleg gyógytorna.

A reaktív arthritisek

Vagyis amikor valamilyen - rendszerint bélrendszeri vagy húgyúti - fertőzés talaján alakul ki ízületi gyulladás.
A betegség azután jelentkezik, hogy a fertőzés lezajlott, általában sántítással. Pár hét alatt gyógyulás várható, ritka esetekben elhúzódhat 4-5 hónapig is.

Átmeneti csípőízületi gyulladás

Általában valamilyen vírusfertőzést követően jelentkezik, és a kisgyerekekre jellemző betegség. Gyakran előzi meg felső légúti, feltételezhetően vírusos fertőzés.
Valamilyen külső hatás is állhat a háttérben, ezért erre mindig gondolni kell.
A tünetek között találjuk az egyik oldali csípő fájdalmát, és a csípő mozgásának beszűkülését. Javasolt a szigorú ágynyugalom, nem szteroid gyulladáscsökkentők használata.

Kullancscsípéshez társuló ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás megjelenhet a kullancscsípés után egy hónappal, de akár 2-3 év múlva is. Kezelésében antibiotikumot szoktak javasolni.

Gennyes ízületi gyulladás

Az ízületek gennykeltő baktériumok által okozott gyulladása, mely leggyakrabban csecsemő-és kisgyermekkorban fordul elő.
A gyors diagnózis és az időben megkezdett kezelés döntő fontosságú, mivel kezelés nélkül vagy későn megkezdett kezelés esetén súlyos következmények alakulhatnak ki.
A gyermek tünetei: láz, elesettség, nagy fájdalmai vannak. Általában a terápiában a széles spektrumú, nagy dózisú, intravénás antibiotikum kezelés javasolt.
A diagnosztika során a laborvizsgálatok mellett immunológiai vizsgálat, ortopédiai vizsgálat (Perthes-kór gyanúja esetén például) vagy sebészeti vizsgálat is szóba jöhet.
A gyermeket mindenképpen vigyük orvoshoz, ha a fájdalma nem szűnik, egy adott helyen ízületi fájdalomról panaszkodik, az ízületi gyulladás jeleit látjuk, lázzal vagy egyéb más tünetek (fogyás, kiütések, megnagyobbodott nyirokcsomók) is jelentkeznek az ízületi fájdalom mellett.
(A cikk megírásában segítségünkre volt a gyogyhirek.hu cikke).

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék