Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Itt az első videojáték, amit receptre írhatnak fel ADHD-s gyerekeknek

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 24.

Forrás: Qubit.hu

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) videojáték-terápiát engedélyezett elsőként a világon olyan gyerekeknek, akiknél figyelemzavart állapítanak meg.

Itt az első videójáték, amit receptre írhatnak fel ADHD-s gyerekeknek (fotó: Getty Images)
Elsőként engedélyeztek videojátékot terápiás célra: az egyelőre csak iOS-eszközökön elérhető EndeavorRx nevű játékot mostantól olyan 8 és 12 év közötti gyerekeknek írhatják fel szakorvosok, akik figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvednek, és számítógépes tesztelés után figyelemzavart állapítanak meg náluk - írja a Quibit.hu.
A bostoni Akili Interactive által fejlesztett mobilapp nemcsak az első videojáték, az első digitális terápiás megoldás, amelyet orvosi célra engedélyeztek, az ADHD-val kapcsolatos tünetek kezelésére. Az FDA szerint a játékot egy szélesebb terápiás programon belül kell alkalmazni, másféle terápiás módszerek vagy akár gyógyszerek mellett.
Az EndeavorRx-ben a játékosoknak különböző izgalmas tájakon (lávafolyó, jeges téli környezet) kell áthaladniuk, ahol feladatok elvégzéséért kapnak csillagokat és pontokat. A pályák egy olyan algoritmus szerint lettek összeállítva, hogy a feladatok elvégzése aktivizálja és erősítse az agy bizonyos neurális hálóit.
EndeavorRx  (fotó: Akili Interactive)
A játék ötletgazdája a Kaliforniai Egyetem idegtudósa, Adam Gazzaley volt, tőle vette meg az ötletet az Akili Interactive, az FDA pedig két év múlva adott engedélyt a játék terápiás felhasználására. A hatóság összesen 600 gyereken végzett tesztek után engedélyezte a játékterápiát, miután úgy ítélte meg, hogy a figyelemzavar csökkent a gyerekeknél. Az FDA szerint az Egyesült Államokban körülbelül minden tizedik gyerek ADHD-s, és nagyjából 4 millió 6 és 11 év közötti gyereket diagnosztizáltak a figyelemzavarral.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék