Gyerek

Ismét vény nélkül kapható az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy mostantól recept nélkül is elérhető legyen a patikákban az Algopyrin.
2020. Február 20.
Vény nélkül is lehet majd kapni az Algopyrint

A tabletta az egyik legkedveltebb hazai fájdalom- és lázcsillapító. Mostantól nem kell receptre felíratni az Algopyrint, hiszen – a gyógyszer előnyeinek és lehetséges kockázatainak gondos értékelése után – az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte az Algopyrin tabletta vény nélküli kiadhatóságát.

A metamizol-nátrium hatóanyagú készítmény 2007 óta volt vényköteles, ezzel együtt népszerűsége máig töretlen maradt a fájdalomcsillapítók között: a metamizol hatóanyagú gyógyszerek közül ma is ezt használják a legtöbben. Az Algopyrin hatóanyagát a német Hoechst gyógyszergyár fejlesztett ki 98 évvel ezelőtt. Számos klinikai vizsgálat igazolja, hogy a metamizol hatékony és jól tolerálható fájdalom- és lázcsillapító.

És nem csupán a házipatika fontos gyógyszere: a kórházi ellátás kritikus szakaszaiban, például a műtétet követő időszakban, valamint az intenzív osztályokon is használnak metamizol-tartalmú gyógyszereket Európa számos országában.”Az OGYÉI jóváhagyó határozata 2020. február 14-én lépett életbe, ennek értelmében a jelenleg nagykereskedelmi és gyógyszertári forgalomban, illetve készleten lévő termékek már vény nélkül adhatók ki” – közölte Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója.