Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Iskolaundor vagy szeparációs szorongás?

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 4. | Frissítve: 2017. augusztus 20.

Forrás: Medipress

A gyerekek többsége tapasztal némi ellenérzést és izgatottságot az iskolaév első napjának közeledtével, de mi történik akkor, ha egy gyermeket teljesen a hatalmába keríti a rettegés a szülőktől való elválás gondolatára?

Az iskolától való, mindent elsöprő félelem a szeparációs szorongás zavar jele lehet, mely rendellenességet az iskoláskorú gyermek extrém félelme és idegessége jellemez a szeretteitől való elválástól.
"Az Egyesült Államokban a 7-11 éves gyerekek körülbelül 5 százaléka szenved szeparációs szorongás zavarban. Súlyos esetekben a betegség a gyermek iskolai teljesítményét és társas kapcsolatait is akadályozhatja, sőt akár a gyermek fizikai és érzelmi fejlődését is korlátozhatja" - magyarázta dr. John Walkup, NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Orvosi Központ gyermekpszichiátriai osztályának igazgatója. "A teljes gyógyuláshoz nagyon fontos a korai diagnózis és kezelés."

Iskolaundor vagy szeparációs szorongás?


Az alábbiakban azokat az árulkodó jeleket soroljuk fel, amelyek segíthetnek a szülőknek felismerni a szeparációs szorongás zavar jelenlétét:

Aggodalom attól, hogy elváláskor rossz dolgok fognak történni. Az elválástól való félelmet az válthatja ki, hogy a gyermek iskolába megy, vagy a szülők munkába vagy szórakozni mennek. A gyermek nem hajlandó iskolába menni.

Az iskola előtt elváláskor hosszú, könnyes búcsúval válik el a gyermek, ami akár hisztibe vagy az iskolába menés teljes megtagadásába csaphat át.

Koncentrációs nehézségek a tanulásban. A gyermek képtelen követni az utasításokat, nem tud összpontosítani az órákon, és képtelen elvégezni a feladatokat. Ha a gyermeken eluralkodik a szeparációs szorongással kapcsolatos félelem, az a tanulmányi eredményei kárára megy.

Az otthonon kívüli tevékenységek kerülése. A nem otthon töltött idő minimalizálása érdekében a gyermek kerüli az ottalvós bulikat másoknál, a másoknál való játékot és az iskolai kirándulásokat. Alvászavar. A gyermek nehezen alszik el a szülő jelenléte nélkül, vagy a szeparációs félelmek miatt éjszaka átmegy a szülei hálószobájába. Időnként az is előfordulhat, hogy rémálmai vannak az elválásról.

Gyakori fizikai panaszok. A gyermek fejfájásra, a fulladástól vagy hányástól való félelemre, nyelési nehezítettségre és hasfájásra panaszkodik a tanítási napok reggelén.

A szeparációs szorongás ellen léteznek jól bevált kezelések, amelyek sokkal jobbá teszik a gyermek életét, iskolai teljesítményét és a szüleivel való kapcsolatát. Ilyen például a kognitív viselkedésterápia, és az önmagában alkalmazott vagy pszichoterápiával kombinált gyógyszeres kezelés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék