Gyerek

Iskolaérettség: kaphatnak egy kis haladékot a szülők

Eredetileg január 15-éig kellett volna benyújtani a halasztási kérelmet az Oktatási Hivatalhoz, ez módosulhat, ha elfogadja a Parlament a módosító javaslatot.
2019. December 06.
Iskolaérettség: kaphatnak egy kis haladékot a szülők

Akik ebben a hónapban kaptak csak észbe, hogy szeretnék, ha gyermekül maradna még egy évet oviban, azok nagy része már valószínűleg elkésett a szakértői vélemény beszerzésével. A szülők egy részén azonban segíthet, hogy kitolódhat a dokumentumok benyújtási határideje, ha elfogadja a Parlament azt a javaslatot, miszerint ne január 15-éig, hanem január 31-éig lehessen benyújtani a halasztási kérelmet a Hivatalhoz. 

Január 1-től már az OH hatásköre az iskolaérettségi döntés

Az elfogadott törvény szerint 2020. január 1-től az Oktatási Hivatal dönthet arról, melyik iskolaköteles gyermek maradhat plusz egy évet az óvodában. A hatósági eljárást azok úszhatják meg, akik még időben beszerezték a szakvéleményt arról, hogy gyermeküknek indokolt a maradás. De mivel a pedagógiai szakszolgálat a már eddig beérkezett “kérelemlavina” miatt túlterhelt, a most beérkező igényeket az OH határideje után tudja majd csak kiszolgálni. Ez a kiskapu tehát bezáródni látszik.

A döntés óvodai szintről való elmozdítása, eltávolítása nem csak a szülőket háborította fel, a szakemberek is helytelenítik. Egy gyógypedagógus online nyílt levelet indított, hogy jelezze: a döntés lehetetlen helyzetet teremtett. A levelet eddig több mint 16 ezren írták alá.