Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Írók, illusztrátorok tiltakoznak a melegtörvény korlátozásai ellen

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 19.

Forrás: Telex.hu

Több mint 200 író, alkotó, illusztrátor, köztük Berg Judit, Rutkai Bori, Marék Veronika, Dániel András tiltakoznak a kedden elfogadott törvény ellen, mert a szexuális kisebbségek ábrázolásának tilalma súlyosan korlátozza a szólásszabadságot.

Írók, illusztrátorok tiltakoznak a melegtörvény korlátozásai ellen (fotó: Getty Images)
Gyerek- és ifjúsági szerzők, írók, illusztrátorok és gyerekkönyves szakemberek közös nyilatkozatban tiltakoznak a kedden elfogadott pedofilellenes törvény korlátozásai ellen, mert a szexuális kisebbségek ábrázolásának tilalma súlyosan korlátozza a szólásszabadságot - írja a Telex.hu.
Az alkotók és könyvkiadók a 6/A. §-a ellen tiltakoznak. Ez az a paragrafus, amelyik megtiltja a 18 év alattiak számára a szexualitás öncélú ábrázolását, és mindent, ami "a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg".
Az aláírók szerint a "jeleníti meg" kitétel súlyosan korlátozza a szólás- és gondolatszabadságot, az alkotás szabadságát, és sértheti a gyermeki jogokat. Mint írják, a törvényben benne van az az értelmezési lehetőség, hogy a gyermeki jogokra hivatkozva egyáltalán nem lehet a gyerekek számára a homoszexualitásról, transzneműségről beszélni, írni, művészeti alkotást bemutatni.
Ez a nyilatkozat aláírói szerint "megfosztja a gyerekeket attól a lehetőségtől, hogy az őket körülvevő teljes társadalmi valóságról, az abban létező sokféle kisebbségről, azok helyzetéről képet (...) kaphassanak".
A nyilatkozat aláíró azt hangsúlyozzák, hogy az irodalomnak a minket körülvevő társadalmi valóságot és a jelenkor társadalmának sokszínűségét is ki kell fejeznie, lehetővé téve többek között a kritikai gondolkodást, az együttérzést, az elfogadást, a megismerést, a saját álláspont kialakításának lehetőségét - és segítsen átvészelni krízishelyzeteket, kapaszkodókat nyújtson.
"A gyerekirodalom a gyerekek iránt érzett tiszteletből nem lehet képmutató, és nem hallgathat el, mert akkor hamis és hiteltelen lesz" - fogalmaz a nyilatkozat.
A szerzők emiatt azt is vállalják, hogy ezután is törekednek rá, hogy "a létező társadalmi sokféleség a maga valóságában jelenjen meg alkotásainkban", és kiállnak azok mellett, akiket hasonló okból az alkotásai miatt hátrány vagy megvetés érhet.
A teljes közlemény itt olvasható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék