Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Inkább maradjon a mandula

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 14.

Forrás: Origo

Az egyik leggyakoribb gyerekkori műtét a mandulaműtét, általában a felső légúti fertőzések miatt krónikus gyulladásuk miatt távolítják el ezeket a képződményeket. Eddig az orvosok többsége úgy gondolta, hogy következmények nélkül el lehet távolítani őket.

Inkább maradjon a mandula
Egy kutatás azonban mást állít. A Melbourne-i Egyetem kutatója, dr. Sean Byars és kollégái 1,2 millió dán egészségügyi adatait nézték át. A kutatásban részt vevők adatait születésüktől 10 éves korukig vizsgálták, de voltak olyanok is, akiknek egészen harmincéves koráig figyelték az egészségi állapotát.
A kutatók azt találták, hogy azoknál háromszor gyakrabban jelentkezett asztma, tüdőgyulladás, influenza vagy valamilyen allergia, akiknek eltávolították a torokmandulájukat. Ugyanezen betegségek gyakorisága megduplázódott azok körében, akinek az orrmanduláját vették ki.
Azt is megállapították a kutatók az adatokból, hogy a fül-, arcüreggyulladás vagy a légzési problémák visszatérnek, kiújulnak a műtétet követően, úgy tűnik, hosszú távon nem sok eredményen van a műtétnek.
Az eredményeket a kutatók a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery c. orvosi szakfolyóiratban publikálták.
Dr. Byars szerint csak a legvégső esetben kéne kivenni a mandulákat, ha mindenképp szükséges, akkor addig várni kéne, amíg a gyerek immunrendszere már elég fejlett ahhoz, hogy mandulák nélkül is boldoguljon. Ha idő előtt veszik ki a mandulákat, akkor nő a légzőszervi és a fertőző betegségek kialakulásának kockázata.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék