Gyerek

Influenza: lehetünk betegek a védőoltástól?

Szakértők azt ajánlják, hogy mindenki alkalmazza az influenza elleni védőoltást. A vakcinákkal kapcsolatban tévhitek keringenek a köztudatban, a leggyakoribb félelem, hogy az oltás veszélyes.
2018. Január 27.
Influenza: lehetünk betegek a védőoltástól?

A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint 2011 és 2015 között évente átlagosan 274 ezren kapják el az influenzát. Az influenzajárvány minden évben január-február hónapban tetőzik, ezért a védőoltást érdemes késő ősszel már beadatni, hiszen 10-14 nap szükséges a védettség kialakulásához. Mivel a védőoltás szezonális védelmet nyújt, ezért minden évben érdemes beadatni az oltást. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenza szövődményei bárkinél megjelenhetnek, ezért az oltás mellett teszik le voksukat.

Tévhit, hogy az oltás veszélyes: a vakcinák elölt vírusokat tartalmaznak, az ártalmatlanított kórokozók képesek kiváltani az immunrendszer reakcióját, de betegséget nem okoznak. Fontos tudni, hogy a védettség nem 100 százalékos, a beoltottak 10-30 százaléka elkaphatja az influenzát, de az jóval enyhébb lefolyású lesz.

Az oltás után lehetnek mellékhatások: az oltás helyén duzzanat és izomfájdalom jelentkezhet, hőemelkedés, láz és fejfájás is előfordulhat. Az oltóanyagban nyomokban előfordulhat tojásfehérje, ezért tojásallergia esetén allergiás reakció is jelentkezhet. Ez azonban gyerekeknél 1,3 míg felnőtteknél 0,2 százalékban jelentkezhet. A legsúlyosabb reakció, az anafilaxiás sokk a 3 év alattiak esetében 25, 1 millió oltásból 33 esetben jelentkezik. Azaz meglehetősen ritka ez a veszélyes állapot.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás, az immunrendszer jó működése és az alapvető higiéniás szabályok betartása egyaránt fontos az influenza kivédésben, de a legbiztosabb megelőzés mégiscsak az oltás. Az oltással nem csupán magunkat védjük, hanem azokat is, akik valamilyen oknál fogva nem olthatók be.

Azok, akik rizikócsoportba tartoznak, minden évben ingyenesen juthatnak hozzá az oltáshoz, ez idén 1,3 millió embert jelent (60 év felettiek, várandósok, cukorbetegek, asztmások, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, illetve azok, akik egészségügyi és a szociális intézményekben dolgoznak). Az oltás kb. kétezer forintba kerül azoknak, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba.

Kapcsolódó cikkeink influenza témában:

Forrás: HáziPatika.com