Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Influenza: egyszerű, de hatásos módszerek a megelőzésre5 + 3 praktikus tipp

Szerző: Babaszoba.hu

2018. január 27.

Forrás: babaszoba.hu

Itt az influenzaszezon, ráadásul még jó néhány hétig el is tarthat. Milyen egyszerű, de hatásos módszerek segítségével csökkenthetjük a fertőződés esélyét?

Teázz!

A tea nemcsak akkor jó, ha már beteg vagy, a megelőzésben is nagy szerepe van. A mézzel és citrommal ízesített tea antibakteriális hatású, segíti a már letapadt váladék feloldását, a gőz pedig stimulálja az orrban található apró szőröcskéket, csillócskákat, melyek egyik fő feladata, hogy eltávolítsák a kórokozókat, még mielőtt azok a szervezetünkbe jutnának.
A forró mézes tea a megelőzésben is segít

Táplálkozz megfelelően!

Azt még az óvodások is jól tudják, hogy ha nem akarunk betegek lenni, akkor sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni. Emellett azonban nem árt például a fehérjeraktárakat is feltölteni, a fehérjehiány ugyanis hatással van az immunrendszerünk működésére. A joghurt vagy a savanyú káposzta (és más fermentált ételek) nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony probiotikumokat, melyek nagyon fontosak az egészséges bélflóra fenntartásához, különösen a betegeskedős időszakokban. Nehezedre esik elég zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani? Készíts belőlük turmixot vagy smoothie-t, és kezdjétek ezzel a reggelt!

Legyen nálad fertőtlenítő kendő!

Nem is tudjuk elképzelni, mennyire szennyezettek lehetnek azok a tárgyak, felületek, amelyeket rendszeresen megérintünk még akkor is, ha ránézésre tisztának tűnnek. A kilincsekről, villanykapcsolókról, billentyűzetekről, bevásárlókocsikról vagy éppen a járművek kapaszkodóiról nagyon sok kórokozó kerülhet a kezünkre, onnan pedig a szervezetünkbe. Ez fokozottan igaz lehet a gyerekekre, akik gyakrabban érintik meg az arcukat, szájukat. Mindig legyen nálad fertőtlenítő kendő, amellyel nemcsak a tárgyakat érdemes áttörölni, de a kezedet is!

Ne tapogass össze mindent!

Az előző tanácsot kiegészíthetjük azzal is: ne tapogass össze mindent, lehetőleg minél kevesebb olyan tárgyat vagy felületet érints meg, melyekhez mások is hozzányúlnak. Például mindig legyen nálad toll, hogy ne azzal kelljen írnod, mely a bankban vagy a postán ki van rakva az ügyfeleknek. 

Aludj eleget!

Ez kicsi gyerek mellett luxusnak tűnhet, de mégis rendkívül fontos. Minél fáradtabb, kimerültebb vagy, annál könnyebben támadják meg a szervezetedet a kórokozók és annál nehezebben gyógyulsz ki a fertőzésből. Ha teheted, nap közben is feküdj le egy kicsit szundítani, este pedig bújj ágyba minél hamarabb.

Plusz 3 villámtipp

  • Ha a veled szembejövő köhög vagy tüsszent, próbálj meg lassan kilélegezni, amikor mellé érsz, egészen addig, míg 3-4 lépésnyire nem értél tőle. Így megelőzheted, hogy belélegezd a kórokozókat!
  • Használj naponta sós vízzel töltött orröblítőt, vagy tengeri sós orrspray-t, hogy a baktériumokat, vírusokat és a felgyűlő váladékot könnyebben el tudd távolítani.
  • Ha teheted, rendszeresen masszíroztasd meg magad! Ez nemcsak a keringésnek és az izmoknak tesz jót, de segít a stressz csökkentésében is, így az immunrendszerünk működését is serkenti.

(via)

További cikkeink:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék