Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Influenza: alig véd az oltás, de jobb, mint a semmi

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 19.

Forrás: Index.hu

Az influenza elleni védőoltás csupán 36 százalékban hatékony a betegség megelőzésében. Ráadásul ennek a csekély hatékonyságnak köszönhetjük, hogy idén különösen magas a megbetegedések száma - állítja egy amerikai egyetem kutatócsoportja.

Influenza: alig véd az oltás, de jobb, mint a semmi
Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) felmérése szerint csupán 36 százalékban hatékony az influenza elleni védőoltás a betegség megelőzésében.
Idén különösen sokan betegedtek meg, leginkább az A típusú H3N2 influenzavírustól. Kutatók arra keresték a választ, hogy a védőoltás nem túl hatékony mivolta vezethetett-e oda, hogy idén ennyire sokan lettek betegek - írja az Index az MTI nyomán.
Az a tény, hogy a védőoltás nem teljesített jól, világosan közrejátszott ebben - mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem vakcinaszakértője.
A vakcina hatékonyságát öt állam 4600 gyermek és felnőtt lakosánál mérték. Azt találták, hogy a védőoltás 67 százalékos védettséget nyújtott az A típusú H1N1 ellen, ebben nem is betegedtek meg sokan. A szérum a B típusú influenzavírusok ellen 42 százalékos védettséget ad és ahogy már láttuk az A típusú H3N2 influenzavírustól 36 százalékban véd.
Ettől függetlenül a szakemberek szerint, aki tudja, oltassa be magát. Az oltás ugyanis bizonyos védettséget ad, és az biztos, hogy a tüneteket súlyosságát csökkenti, a szövődményektől megvéd. Ahogy a Pennsylvania Egyetem mikrobiológusa, Scott Hensley fogalmazott: Bármilyen védőoltás jobb, mint a semmi!
A CDC szerint idén főleg az idősebbek lettek influenzások, közülük kerültek legtöbben kórházba, és náluk volt a legmagasabb a halálozási arány is. Ha nem változnak jelentősen az adatok (hiszen még nincs vége az influenzajárványnak), akkor az azt jelenti, hogy az elmúlt 8 influenzaszezonból 5 szezonban hatástalan volt a védőoltás az idősek számára. Ezért Anne Schuchat, a CDC igazgatója szerint hatékonyabb vakcinákra van szükség.
Más kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az oltóanyagok előállításával is akad probléma: a vírusokat ugyanis tojásban tenyésztik ki, ezek a tojásban nevelt vírusok azonban nem hatékonyak a H3N2 influenzavírus ellen. Ezért új módszerekre lesz szükség a vakcinák előállításához.
Kapcsolódó cikkeink influenza elleni oltás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék