Gyerek

Infektológus: a legelső tünet a szaglás elvesztése

Szlávik János, a Szent László kórház infektológus főorvosa az eddigi tapasztalataikról számolt be az RTL Klubnak. Elmondta, hogy ő maszkpárti és, hogy a koronavírus első tünete a szaglás elvesztése.
2020. Április 06.
Infektológus: a legelső tünet a szaglás elvesztése (fotó: Getty Images)

Szlávik János infektológus az RTL Klubnak adott interjút, ezt szúrta ki a 444.hu. A Szent László kórház főorvosa saját és kollégái eddigi koronavírusos tapasztalatairól számolt be.

Az infektológus elmondta az interjúban, hogy az esetek 85-90 százalékában lázzal jár a betegség. Az enyhe esetekben elképzelhető, hogy láz nélkül esik át valaki a betegségen. De ez többnyire a fiatal, egészséges, vagy a kisgyermekekre jellemző.

A legelső tünet a szaglás elvesztése, majd az ízérzékelés elvesztése. Ha valaki ezekkel a tünetekkel jelentkezik, akkor szinte azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakodnak.

Szerencsére még a súlyos esetekből felépülők is szinte maradványtünetek nélkül gyógyulnak.

Idős, beteg embereknél valószínű, hogy 1-2 szervrendszerük nem úgy fog működni, mint a koronavírus-fertőzés előtt.

A statisztikák szerint egy koronavírus-fertőzött 1-2 másik embernek adja át a fertőzést, de vannak úgy nevezett szuperterjesztők, ők akár 100 másik embert is meg tudnak fertőzni. Senkiről nem tudjuk megmondani, hogy ő szuperterjesztő-e.

Gyanítja, hogy a következő hetekben felgyorsul a járvány és a napi 50-100 megbetegedésből átlépünk a tömeges fertőzések szakaszába.

A súlyos esetek szinte mindig idős, beteg, krónikus betegségekben szenvedő embereknél jelentkeznek. Közülük kerülnek ki azok, akik intenzív osztályra kerülnek és lélegeztetőgépre kerülnek. Ezért fontos, hogy megfelelő intenzív osztályos kapacitás álljon rendelkezésre.

Van olyan intenzív osztályon kezelt beteg, aki meggyógyult.

Nagyon gyorsan romlik az állapotuk az idős, beteg embereknek, akár néhány óra alatt kerülnek olyan állapotba, hogy intenzív osztályra kerülnek. Erre fel kell készülni és rendkívül gyorsan kell reagálni.

Azokat kell megvédeni, akik krónikus betegek.

Mindenki vigyázzon magára, de aki idős, beteg, még inkább.

Maszkpárti, méghozzá azért, mert akin maszk van, sokkal kevésbé tud szennyezett kézzel az arcához, szájához, orrához nyúlni. Szlávik főorvos azt javasolja, aki más emberek között van, hordjon maszkot.

A járvány elején elterjedt, hogy aki egy bizonyos magas vérnyomás elleni gyógyszert szed, az nagyobb eséllyel betegszik meg súlyosan. Azóta kiderült, hogy ez nem igaz, ezért senki ne hagyja el a gyógyszerét.

A Szent Lászlóban úgy döntöttek, hogy kipróbálnak minden lehetséges, szóba jöhető gyógyszert, így kétféle maláriagyógyszert, HIV-ellenes szereket, egy antibiotikumot és különböző immunerősítőket, méghozzá egyszerre, és úgy tűnik, hogy ezzel talán sikerül felvenni a harcot a betegség ellen.

A súlyos esetek lefolyása kísértetiesen hasonló: hosszabb lázas időszak után hőemelkedéses enyhülés jön, amit átmenet nélkül fulladásos állapot és intenzív osztály követ.

Forrás: 444.hu/babaszoba.hu