Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyenek lesznek idén a nyári táborok

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 18.

Forrás: HVG.hu

Becslések szerint a nyári napközis és ottalvós táborok 20-25 százalékát törölhették. A szülők inkább napközis programokra küldik a gyerekeiket, és idén az anyagiak is nagyobb szerepet játszanak.

Ilyenek lesznek idén a nyári táborok (fotó: Getty Images)
"Olyan, mintha azt kérnénk a gyerekektől, hogy érintés nélkül fogócskázzanak. Más szóval: teljesen irreális" - foglalta össze egy szervező a hvg. hu kérdésére, hogy mennyi esélye van, hogy a nyári táborokban betartsák a Nemzeti Népegészségügyi Központ által javasolt másfél méteres távolságot.
A másik nehézség, hogy néhány hét alatt kellett kezelniük a jelentkezők rohamát, és elképzelhető, hogy sok gyereknek nem jut hely.
A kormány május 20- án döntött arról, hogy a koronavírus-járvány enyhülése miatt engedélyezi a nyári táborokat, az erről szóló rendelet még aznap este megjelent. Ezzel egy időben a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján sorolta fel azokat a járványügyi szabályokat is, melyeket ajánlott betartani a szervezőknek. Ezek közül a legfontosabbak:
  • törekedni kell a másfél méteres védőtávolság betartására a foglalkozások és az étkezések alatt;
  • előnyben kell részesíteni a szabadtéri programokat;
  • fokozott fertőtlenítés és higiéniás szabályok betartása;
  • járványügyi tájékoztatás;
  • a táborokban pedig kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató diák és szervező vehet részt.
A hvg.hu által megkérdezett táborszervezők egyöntetűen azt mondták, a fenti ajánlásokat ők nem tartották szigorúnak, több helyen ezért még ennél is tovább mentek, hogy biztonságban legyenek a résztvevők.
"A hivatalos szabályok abból indulnak ki, hogy a járvány lecsengőben van Magyarországon, a gyerekek pedig nem tartoznak a kiemelt kockázatú csoportba. A szülőknek eddig is kellett nyilatkozniuk arról, hogy egészséges a gyerek, mi ebben most pluszdolgokra is rákérdeztünk, például arra, hogy voltak-e hatósági házi karanténban" - mesélt a változásokról a 14 éve nyári táborokat szervező Funside alapítója a hvg.hu-nak.
Kittka András elmondta, hogy tanulmányozták azokat az országokat, ahol már újra megnyitották az iskolákat, valamint kikérték a szülők véleményét. "Utóbbiak három dolgot emeltek ki: legyen kézfertőtlenítő állomás a tábor több pontján, még alaposabb fertőtlenítő takarítás és higiéniai tájékoztatás" - mondta.
"Az elmúlt években már kialakult a bejáratott rendünk, jellemzően 2-3 nap alatt beteltek a táborok, ami alapján előre láttuk a nyarat. A májusi bejelentés után most minden összesűrűsödött, a táborok kezdetéig ekkor már csak néhány hét volt" - mondta Kittka András.
Beszámolója szerint néhány szülő azonnal lecsapott a lehetőségre, mások még halogatják a döntést.
A Táborfigyelő.hu vezetője szintén úgy látja, hogy a szervezők hamar alkalmazkodtak az új előírásokhoz.
"Kollégáim amit lehet, szabadtérre szerveztek, az ottalvósokban sokszor még az ágyakat is igyekeznek távolabb helyezni egymástól, folyamatosan fertőtlenítenek, és odafigyelnek a higiéniára" - mondta Tóth Béla, aki szerint ezzel gyakorlatilag minimálisra lehet csökkenteni a fertőzés kockázatát.
A Táborfigyelő statisztikái szerint egyébként a koronavírus-járvány miatt nemcsak a táborozó gyerekek, hanem a foglalható helyek száma is csökkent: tavaly 215 ezer gyerek táborozott, idén 165 ezerre csökkent a számuk. Tóth Béla úgy számolt, hogy a táborok 20-25 százaléka eshetett ki idén.
A Táborfigyelő felmérése szerint a szülők egyébként 60 százaléka idén egészségügyi megfontolásokból inkább a napközis tábort választja gyerekének.
A táborok témáját tekintve 2020-at az idegen nyelvi, elsősorban az angoltáborok nyerték, de keresettek a kaland- és sporttáborok, valamint készségfejlesztő táborok is. A napközis táborok átlagára idén 37 000 forint, míg az ottalvós lehetőségek esetén 55 000 forint egy turnusra.
Idén sok olyan szülő is van, aki anyagi okokból nem tud majd programot szervezni a gyereknek, miközben neki a márciusi-áprilisi leállások miatt már nincs több szabadsága, a nagyszülőkre viszont még nem meri bízni a gyerekeket. A piac már erre is reagált, egyre több úgynevezett "minimalista tábort" szerveznek, ahol elsősorban a gyermekfelügyelet van kevesebb programmal, olcsóbb árral. Egy minimalista tábor átlagosan 27 ezer forintba kerül.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék