Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen siket szülőként halló gyereket nevelni

Szerző: Babaszoba.hu

2021. szeptember 14.

Forrás: babaszoba.hu

Siket szülők mesélnek arról, milyen kihívás úgy gyereket nevelni, hogy a fiuk hall, de ők nem.

Janet és Daniel Moreno siketek, de az sosem volt kérdés számukra, hogy egyszer majd gyereket neveljenek. Két évvel ezelőtt meg is született kisfiuk, Luke, akinek szerencsére semmi baj a hallásával. A történetről beszámoló parents.com meg is jegyzi, hogy a siket szülőknél született kisbabák 90 százaléka teljesen ép hallással jön a világra. "Akkor is boldogok lettünk volna Luke-kal, ha siketen születik. De teljesen jól hall. Számunkra ő minden szempontból tökéletes, mert ő a miénk" - mondja Janet.
Képünk illusztráció (Fotó: Getty)

Ahogy a baba nőtt, úgy lett a kommunikáció a legnagyobb kihívás a család számára. Kétéves korában Luke kezei még nem mozognak megfelelően az amerikai jelnyelv (ASL) használatához, ezért a szülők kitaláltak néhány saját szimbólumot. Kommunikációjukban kiemelt szerepe van a mimikának, és a meseolvasásnál is inkább a képi világra helyezik a hangsúlyt.
Mivel a koronavírus-járvány mindenkit elszigetelt, Luke beszédfejlődése és szocializációja is nehezebben alakult, ráadásul a szülők halló családtagjai sem a közelben laktak. Mivel abban az időben kevés más megoldás állt rendelkezésre, a tévében megjelenő gyermekműsorokhoz fordultak, hogy segítsenek Luke-nak a beszédfejlődésben.
"Ez a fajta helyzet nem ideális, de számunkra ideiglenesen működik. A családokkal is videótelefonáltunk, amennyit csak lehetséges."
Daniel és Janet egyformán elkötelezettek a hagyományos és a jelnyelvi kommunikáció mellett, tudva, hogy mindkettő fontos része lesz Luke életének.
Fontos, hogy a kisfiú mielőbb ki tudja fejezni magát, mert a szüleire a frász jött, amikor Luke egyéves volt, és vakbélgyulladással került kórházba. "El tudod képzelni, hogy képtelen vagy kommunikálni a kórházban, amikor épp eszeveszetten próbálsz segítséget kérni a gyermeked ellátáshoz? Szörnyű élmény volt mindkettőnk számára" - mondja Janet.
Szerencsére az Egyesült Államokban működik a CODA-közösség, amely a halló gyereket nevelő siket szülőket segíti.
Függetlenül attól, hogy életük során milyen kihívásokkal kell szembenézniük, a Moreno család azt akarja, hogy az emberek tudják, hogy sok hullámvölgyük ugyanaz, amellyel minden családnak szembe kell néznie.
"Mi is olyanok vagyunk, mint te, de ugyanakkor nagyon különbözőek - nem számít, hogy süket, nagyothalló vagy halló" - mondja Janet, aki októberre várja második kisfiát.
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék