Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen összefüggésben van a matektudás a felnőttkori sikerekkel

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 24.

Forrás: Telex.hu

Egy amerikai kutatás a matematikai képességek, a társadalmi siker és az elégedettség közötti viszonyt vizsgálta.

Aki jó matekból, többet fog keresni, és elégedettebb lesz (fotó: Getty Images)
Pär Bjälkebring és Ellen Peters a Dél-kaliforniai Egyetem Understanding America Study nevű online reprezentatív mintáján vizsgálták a döntéshozatal, a vagyon és a boldogság közötti kapcsolatot - írja a Telex. A kutatókat az érdekelte, hogy van-e szerepe a matematikának a hosszú távú sikerben és, hogy a matematikai kompetencia összefügg-e az anyagi helyzettel.
Ehhez egy olyan kérdőívet használtak, ami a társadalmi, demográfiai, vagyoni kérdések mellett nyolc matekfeladatot is tartalmazott. A nyolc feladatra adott válasz alapján nagyjából meghatározták a személy matematikai képességeit és összevetették a jövedelmével.
Abban, hogy volt lineáris összefüggés, önmagában semmi meglepő nincs, hiszen a kompetenciák többnyire összefüggésben állnak az iskolai végzettséggel, az pedig a várható jövedelemmel. Az összefüggés azonban máskor is fennállt, azaz az derült ki, hogy a matek önmagában is magyarázza a vagyoni eltérést, ráadásul nem is keveset: a sikeresen megválaszolt kérdésenként 4000 dollárral nő a válaszoló háztartásának éves jövedelme a kutatók szerint.
Az elégedettséggel is összefüggést találtak a kutatók, ami egyfelől nem meglepő, mert a magas jövedelműek általában jól érzik magukat (azaz a pénz mégiscsak boldogít). Igaz csak egy határig: egy idő után hiába keresel még többet, az elégedettségi szinted már nem igazán emelkedik. Általában, de nem úgy a jó matekosoknál. A jó matekosok továbbra is egyre boldogabbnak mondták magukat, ahogy nőtt a jövedelmük, náluk ennek úgy tűnt, nincs felső korlátja
A matematikai képességek tehát az anyagi sikerre és az elégedettségre egyaránt pozitívan hatnak.
A kutatás eredménye egy érdekes dologra is rámutatott: ha egy jól számoló rosszul keres, akkor még elégedetlenebb lesz az életével, mint ha ezt gyengébb képességekkel tenné. A kutatók szerint ez azért van így, mert aki jó matekból, többet is számol, és feltehetően a számszerűsíthető siker is fontosabb szerepet játszik az életében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék