Gyerek

Ilyen összefüggésben van a matektudás a felnőttkori sikerekkel

Egy amerikai kutatás a matematikai képességek, a társadalmi siker és az elégedettség közötti viszonyt vizsgálta.
2022. Január 24.
Aki jó matekból, többet fog keresni, és elégedettebb lesz (fotó: Getty Images)

Pär Bjälkebring és Ellen Peters a Dél-kaliforniai Egyetem Understanding America Study nevű online reprezentatív mintáján vizsgálták a döntéshozatal, a vagyon és a boldogság közötti kapcsolatot – írja a Telex. A kutatókat az érdekelte, hogy van-e szerepe a matematikának a hosszú távú sikerben és, hogy a matematikai kompetencia összefügg-e az anyagi helyzettel.

Ehhez egy olyan kérdőívet használtak, ami a társadalmi, demográfiai, vagyoni kérdések mellett nyolc matekfeladatot is tartalmazott. A nyolc feladatra adott válasz alapján nagyjából meghatározták a személy matematikai képességeit és összevetették a jövedelmével.

Abban, hogy volt lineáris összefüggés, önmagában semmi meglepő nincs, hiszen a kompetenciák többnyire összefüggésben állnak az iskolai végzettséggel, az pedig a várható jövedelemmel. Az összefüggés azonban máskor is fennállt, azaz az derült ki, hogy a matek önmagában is magyarázza a vagyoni eltérést, ráadásul nem is keveset: a sikeresen megválaszolt kérdésenként 4000 dollárral nő a válaszoló háztartásának éves jövedelme a kutatók szerint.

Az elégedettséggel is összefüggést találtak a kutatók, ami egyfelől nem meglepő, mert a magas jövedelműek általában jól érzik magukat (azaz a pénz mégiscsak boldogít). Igaz csak egy határig: egy idő után hiába keresel még többet, az elégedettségi szinted már nem igazán emelkedik. Általában, de nem úgy a jó matekosoknál. A jó matekosok továbbra is egyre boldogabbnak mondták magukat, ahogy nőtt a jövedelmük, náluk ennek úgy tűnt, nincs felső korlátja

A matematikai képességek tehát az anyagi sikerre és az elégedettségre egyaránt pozitívan hatnak.

A kutatás eredménye egy érdekes dologra is rámutatott: ha egy jól számoló rosszul keres, akkor még elégedetlenebb lesz az életével, mint ha ezt gyengébb képességekkel tenné. A kutatók szerint ez azért van így, mert aki jó matekból, többet is számol, és feltehetően a számszerűsíthető siker is fontosabb szerepet játszik az életében.

Forrás: Telex.hu