Gyerek

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.
2022. Június 22.
Az új lakónk (Dyson Purifier Cool Formaldahyde TP09)

Sokáig a fővárosban laktunk, több kerületet is kipróbáltunk. Volt olyan lakóhelyünk, ahol fuldokoltunk a szmogban a zebránál a megváltó zöldre várva, és emlékszem olyan időszakra, amikor a játszótéri séta a két három év alatti gyerekemmel inkább emlékeztetett passzív dohányzásra, mint immunerősítő levegőzésre.

Sajnos a gyerekekre még veszélyesebb a rossz minőségű levegő, mint a felnőttekre. Sokkal fogékonyabbá teszi a szervezetet a légúti betegségekre, csökkenti a sejtek oxigénellátottságát és a tüdőfunkciót, növeli a tüdőrák kockázatát, súlyosbítja az asztmás tüneteket, ezen felül fejfájást, köhögést, orrdugulást okozhat, ráadásul rontja az alvásminőséget is.

Tudtam, hogy nem ideális a környék a gyereknevelésre. Aztán ahogy nőttek, sikerült elköltözünk egy élhetőbb helyre. Kevesebb szmog, több zöld. Majd mentünk tovább… Két éve lakunk az agglomerációban – összesimulva a pilisi erdővel, orrunk előtt a fővárossal.  

Most már hátra is lehet dőlni, hogy minden ok, levegő letudva. Vagy mégsem?

Meglepődtem, mi mindennel rontom a levegőt

Pár hete megérkezett hozzánk tesztelésre a Dyson légtisztító ventilátora (Dyson Purifier Cool Formaldahyde TP09). Miután kihámoztuk a dizájnos készüléket a dobozából, bekucorodtam a fotelbe, és tanulmányozni kezdtem a használati utasítást. Majd a felbukkanó rövidítések miatt előkerült a Google, továbbá telepítettem a Dyson Lynk applikációt. (Igen! Boldogság! Van hozzá app!)

Az összegyűjtött infók alapján környezetmustrát tartottam.

Ha kicsit jobban elmélyed az ember a levegőminőség témában, gyorsan belefut abba a ténybe, hogy sok esetben a beltéri levegő minősége még rosszabb, mint a kültéri. Hogy lehet ez? – merül fel a kérdés.

Nos, talán abba nem csak én nem gondolok bele átlag anyaként, hogy mennyi és milyen tevékenységgel befolyásoljuk (rossz irányba) a levegőminőséget.

Ott van mindjárt a főzés, sütés. Aki szülő, annak nem kell bemutatnom azt a jelenséget, hogy a család tagjai (gyerekek, és igen, apa is) folyton éhen akarnak halni. Persze sosem egyidőben. Mert az egyik utód reggel 7-kor éhezik, a másik 9-kor pusztul el az éhségtől, apa pedig – mivel nem tud, és nem szeret reggelizni – 11-kor már az asztal lábát is megenné, ha ki tudnám rántani. Nos, emiatt gyakran megy a főzőlap vagy – ha maradék is megfelel az igényeknek – akkor a mikró. A sütés-főzés során sajnos sok káros anyag kerülhet a levegőbe.

Aztán ott a másik mumus, ami minden anya életének megnyomorítója: a kiapadhatatlan szennyeskosár. (Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor van azért olyan, hogy nincs benne semmi. Fél óráig. És ez is csak azért, mert a gyerek a szennyeskosár helyett még a szobája padlóján tárolja első állomásként a levetett, koszos ruhát.) Épp ezért nálunk már szinte háttérzaj a mosógép és a szárítógép monoton zúgása, kattogása. Ezzel együtt viszont a tisztítószerekből különféle részecskék kerülhetnek a levegőbe. És akkor még nem beszéltünk a felmosó folyadékról, és egyéb szerekről…

A másik ilyen szennyezés, amire szintén nem gondolunk, az a parfümözés, amit a reggeli készülődésben mindketten elkövetünk a férjemmel.

A szellőztetéssel is terrorizálom levegőt. Hogy az utóbbi miért rontja a levegőminőséget? Habár nyáron “csak” a kipufogógáz jön be, télen viszont az orrfacsaró égéstermék is, amit a vegyes tüzelésű házak okádnak magukból.

Persze vannak olyan dolgok is, amik nem az én számlámra írhatók: ott van például a házinyuszink, a kutyánk (vigyázz, szőr a levegőben!), aztán a penészgombák a magas páratartalom miatt (szerencsére idén már kiveszőben). De a fűnyírásról és a pollenekről se feledkezzünk meg! (Még nem említettem: a férjem a poratka mellett többféle pollenre és a fűre is allergiás.)

No de vissza a vadonatúj vendég kütyühez… A gyors üzembe helyezés után párosítottam a készülékkel az appot, beállítottam a wifikapcsolatot a légtisztítón a telefon segítségével, és azt is, hogy folyamatosan naplózza a levegőminőséggel kapcsolatos adatokat. Kalibráltam a fújás erősségét, a forgás szögét (elsőre 180 fok lett).

Mik voltak az első benyomások? Szögezzük le, hogy nálunk nincs klíma (csak a munkahelyünkön), így szokványos ventilátoron edződött nő vagyok. Ami nagyon meglepő egy hagyományos légkeverő masinához képest, hogy sokkal halkabb – nem őrjít meg alvás közben az idegesítő zúgás. A család életéhez, otthon tartózkodásához igazítható, időzíthető a működése. És ami még elképesztően praktikus: mobilalkalmazás révén irányítható telefonról vagy távirányítóval az ágyban heverészve.

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Teltek a napok. A Dyson-gép hűtött, tisztított, forgott, adatokat mentett, én meg közben folyton kísérleteztem és örvendeztem. Például mikor a fotelben – olvasás közben – vagy épp home office-ban, a gép fölé görnyedve fentebb tekertem telefonról a ventilátor erősségét és irányát. Vagy mikor az ágyban vetettem egy pillantást az appra, és örömmel konstatáltam, hogy egész jó a páratartalom és általában jó a levegőminőség.

Pár nap monitorozás után átnéztem az adatokat. Látszott: a mérések szerint a VOC szintje előző nap pár órára megugrott, és ezzel a mérsékelten rossz zónába került.       

Mi történt? Az első kiugrás a hajnali mosás, szárítás (sajnos időnként nem tudok aludni, ilyenkor ténykedek), a második pedig igencsak a sütés, ebédkészítés miatt történt. Nagyon meglepett, hogy az öblítő, mosószer és az égéstermékek milyen hatással vannak a benti levegőre!

Bevallom, azon is elgondolkodtam, hogy ha még mindig a fővárosban, egy forgalmas utca mellett laknánk, akkor valószínűleg nemcsak a VOC, hanem a NO2, a PM10 és a PM2.5 is emelkedett lenne szinte állandó jelleggel. (Jelenleg is 68%-os, azaz kedvezőtlen szintű a légszennyezettség Budapesten, míg a mi településünkön 38%-os, azaz elfogadható a legszennyezes.hu szerint.)

Egy kis segítség a rövidítésekhez

VOC: illékony szerves vegyületek – főzéskor, mosáskor, parfümözéskor keletkező illatanyagok, amelyek nagyon lassan ürülnek ki a levegőből.

PM10: szálló por, maximum 10 mikron méretű részecskék (pollenek, allergének).

PM2,5: a levegőben szálló finompor, a 2,5 mikronnál kisebb részecskék.

NO2: nitrogén-oxid, ami általában az autók kipufogójából kerül a levegőbe. 

HCHO: formaldehid, amelyet eregethet bútor, padló, szőnyeg, ajtó, ragasztó, festék, ablakkeret, szigetelés, de megtalálható a cigarettafüstben, s a szmogban is.

Legalább a levegő rendben lesz!

Tudom, hogy nem csak a levegőn áll vagy bukik a család egészsége, de számomra fontos, hogy amire tudok hatni – és ez olyan -, azzal foglalkozzak! És ez egy ilyen csúcsmodern készülékkel gyerekjáték: a zárt rendszerű HEPA- és az aktívszén szűrő gyorsan és hatékonyan segít megszabadulni a portól, pollenektől, illatanyagoktól, baciktól, vírusoktól. Ráadásul ha kell, hűsebb is lesz a levegő általa, ami ilyenkor nyáron, éjszaka nagy áldás ám!