Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen hatással van a gyerekre az édesapa

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 13. | Frissítve: 2019. május 30.

Forrás: babaszoba.hu

Ahogyan egyre hangsúlyosabbá válik a gyereknevelésben az apák szerepe, úgy születnek sorra egymás után az erről szóló tanulmányok is.

Főleg társadalmi okai vannak annak, hogy az elmúlt 10 évben nőtt az apák szerepe a gyereknevelésben - írja cikkében a divany.hu. Köszönhető ez az apai szabadságnak, vagy annak, hogy bizonyos családtámogatási segélyeket már a férfiak is igénybe vehetnek.
Ellenben míg a munkahelyek egy része kedvezményekkel szolgál a kisgyermekes anyukákna, addig az édesapáknak ugyanezeket már nem feltétlenül biztosítják. További nehézség az is, hogy a kórházak gyermekosztályain az édesapák általában nem alhatnak bent a gyerekkel.
Mindenesetre egyfajta új típusú apaság van kialakulóban, a férfiak ugyanis egyre több időt töltenek mind a háztartással, mind a gyerekeikkel.
A férfiak már a terhesség első pillanataiban is jobban bekapcsolódnak a gyerekvárás örömeibe, elkísérik a kismamát a vizsgálatokra, és egyre többen már a szülésnél is jelen vannak.
A csecsemőkkel pedig szívesen, és jól is játszanak az apukák. De fejlődés szempontjából is jó hatással vannak a férfiak a kisbabákra, egyes kutatások szerint például jobban fejlődnek, akik sokat kommunikálnak apával. Ez vélhetőleg azért van, mert az anyákkal ellentétben az apák nem feltétlenül igazítják a beszédüket a gyerekhez, így tőlük többet lehet tanulni.
Az apa részvétele és a gyerek viselkedészavara közötti fordított összefüggést több, egymástól független vizsgálat is alátámasztotta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék