Gyerek

Ilyen az érzelmileg éretlen szülő

Az érzelmileg éretlen szülő énközpontú, nárcisztikus. Az érzelmileg éretlen szülő gyermekei sokszor alacsony önértékeléssel, depresszióval, szorongással küzdenek.
2021. November 22.
Ilyen az érzelmileg éretlen szülő (fotó: Getty Images)

Az érzelmi érettség és az érzelmi intelligencia magában foglalja az önismeretet, az empátiát és az érzelmi önszabályozást, a tudatos kommunikációt, az együttműködést, a kreatív problémamegoldást és a hatékony konfliktuskezelést.

Az érzelmi éretlenség oka lehet a korai élettapasztalatok során szerzett bizonytalan kötődések, traumák, mentális problémák és/vagy a mélyebb önvizsgálat vagy az önmagunkkal való foglalkozás hiánya. Megnyilvánulhat énközpontúságban, nárcizmusban és rossz konfliktuskezelésben.

Egy érzelmileg éretlen szülő mélyen frusztráló (sőt, dühítő) lehet, és arra késztethet, hogy megkérdőjelezzük saját magunkat és a valóságról alkotott képünket. Ez regresszív viselkedéshez vezethet és depressziót, szorongást, traumás tüneteket, mentális problémákat válthat ki. Szülő-gyermek konfliktushoz és folyamatos párkapcsolati kihívásokhoz is vezethet.

Nem könnyű egy érzelmileg éretlen szülő gyermekének lenni. Fontos, hogy időben felismerjük, ha mi magunk vagyunk érzelmileg éretlen szülő gyermeke, ismerjük a jeleket és a ránk gyakorolt hatásait. Hogyan birkózzunk meg azzal, ha érzelmileg éretlen szülő gyermeke vagyunk?

Az érzelmileg éretlen szülők az egójukból kiindulva működnek. Természetesen mindannyiunknak van egója. Az egónk az elménk önmagunkról alkotott képe, és hajlamos a védekezésre, az önimádatra és a konfliktusokra a kapcsolatokban. Amikor egy szülő az egóból kiindulva működik, kétféle jellemző viselkedés lehet. Az egyik az agresszív, nárcisztikus viselkedés, a mások határainak nem tisztelése. A másik a passzív vagy passzív-agresszív viselkedés, amikor valaki gyakran megrekedt az áldozati narratívában, és hagyja, hogy a határait veszélyeztessék. Mindkettő az alacsony önértékelés és az önbecsülés hiányának formája.

Hogyan birkózzunk meg az érzelmileg éretlen szülő okozta nehézségekkel?

Érdemes olyan technikákat alkalmazni, amelyekkel elkerülhetjük a konfliktusba való beszorulást. Gyakorold az olyan mindfulness technikákat, mint a meditáció, a természethez való kapcsolódás, a progresszív izomlazítás és a jóga, hogy elszakadj a saját egódtól, és kapcsolódj a mélyebb énedhez – a lényegedhez (a legmagasabb énedhez, a szellemedhez vagy a belső fényedhez). Gyakorold az egészséges leválást (az önmagával és másokkal kapcsolatos káros érzelmektől való elkülönülést. Képzeld el, hogy egy láthatatlan pajzs van közötted és a szülőd között, és a negativitás lepattan rólad. Állíts fel határokat olyan asszertív kommunikációval, amely egyértelmű és világos.

Gyakran jellemző az érzelmileg éretlen szülőre, hogy nem vállalnak személyes felelősséget, és gyakran másokat hibáztatnak. Ebben az esetben próbálj meg ellenállni a késztetésnek, hogy rávedd az érzelmileg éretlen szülődet, hogy vállalják a felelősséget. Képtelen rá.Ehelyett magadon dolgozz: ne fogadd el, ha hibáztatnak. Tarts távolságot, ezzel is védve magad. A felelősségvállalás hiánya és mások hibáztatása gyakran tagadásba, kivetítésbe torkollik. Egyszerűen nem ismeri el, hogy hibázott vagy egyáltalán hibázhat. Saját negatív érzelmeit kivetíti másokra. Ez rendkívül megterhelő megélni és kezelni. Próbálj meg egészséges kiutat találni az érzelmeidnek, mint például testmozgás, művészet vagy olyan embereknek társasága, akik megértik mi zajlik le benned.Gyakran az érzelmileg éretlen szülőből hiányzik az empátia. Nem tűnik képesnek arra, hogy a helyedbe képzelje magát. Hiányzik belőlük a képesség, hogy felismerjék, megértsék a másik érzelmeit. Csak a saját szemszögükből szemlélik az életet.Nehéz, de el kell fogadnod, hogy érzelmileg képtelenek megérteni, hogyan a másik mit érez. Állj ellen a késztetésnek, hogy megpróbáld megértetni velük a nézőpontodat. Gyászold meg azt a veszteséget. Tanuld meg, hogyan lehetsz a saját szerető szülőd azáltal, hogy empátiát érzel magad iránt. Keresd olyan támogató emberek vagy csoportok társaságát, akik támogatóak veled.Légy nagyvonalú, és gyakorold az empátiát a szülőddel szemben, felismerve, hogy nyilvánvalóan mély sebeket vagy traumákat kellett átélnie ahhoz, hogy ilyenné vált.A mentális jólétünkön és érzelmi intelligenciánkon való munka egy egész életen át tartó folyamat, amely időt és figyelmet igényel. Fontold meg, hogy terápián vagy tanácsadáson keresztül támogatást veszel igénybe, hogy megtanuld a veszteség, a fájdalom és a harag megélését és feldolgozását. Hogy tovább tudj lépni és együtt érző legyél a szülőddel és önmagaddal is.(Cikk forrása: psychologytoday.com)