Gyerek

Így vette észre az óvónő, hogy nagy a baj

Megszólalt az óvónő, aki az újpesti óvodában megmentette az allergiás kisfiút. Megrázták a történtek.
2022. Május 24.
Így vette észre az óvónő, hogy nagy a baj (fotó: Getty Images)

Turóczi Ildikó az az óvónő, aki az Epipen-injekció beadásával megmentette az újpesti óvódás életét. Az nlc-nek elmondta, hogyan vette észre a kicsin, hogy nagy a baj.

“Fél háromkor ébresztettem a gyerekeket és láttam, hogy Dávid nagyon furcsán néz ki. Még életemben nem láttam ilyen tüneteket gyerekeknél, pedig száz éve óvónő vagyok” –  idézte fel az a pénteki eseményeket Turóczi Ildikó.

A kisfiúnak testszerte nagyon piros volt a bőre, pirosak voltak a szemfehérjéi is, és a jobb szeme alatt egy hatalmas ödéma látszott. A kisfiú az óvónő kérdésére elmondta, hogy nem érzi jól magát. Ekkor lett gyanús, hogy allergiás reakcióról lehet szó. Az óvónő gyorsan több kollégájával is konzultált, arra jutottak, hogy azonnal beadják a kisfiúnak az injekciót. Az óvónő ölbe vette Dávidot, mondta neki, hogy nem lesz kellemes, de szükség van rá, s beadta neki –  írja a lap. Az Epipen alkalmazása után egyből hívta a mentőket és már azalatt, míg az egészségügyi szakemberek megérkeztek, javult a kisfiú állapota. A mentő nagyon gyorsan kiért, hamarosan megérkezett az édesanya is.

Újpesten a januári tragédia óta a polgármester, Déri Tibor döntött úgy, hogy a kerület valamennyi önkormányzati és magán bölcsődéjében, óvodájában és iskolájában lennie kell Epipennek. Az újpesti szakrendelőben oktatást is szerveztek az Epipen használatáról, ezen vett részt Turóczi Ildikó óvónő egyik kollégájával, de nem ez az egyetlen ok, hogy többet tud erről az anafilaxiás sokkról, mint általában az emberek. Az óvónő ugyanis három évvel ezelőtt maga is anafilaxiás sokkot szenvedett egy moziban. A heves reakciót egy sütemény váltotta ki, amit a párja hozott neki.

Így vette észre az óvónő, hogy nagy a baj

Déri Tibor polgármester személyesen mondott köszönetet Turóczi Ildikó óvónőnek (fotó: Déri Tibor/Facebook)

Déri Tibor polgármester az nlc-nek elmondta, hogy ajánlást küld Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy az országban minden bölcsődében, óvodában és iskolában legyen elérhető Epipen-injekció.

Az óvónő a lapnak elmondta, nem gondolta volna a januári tragédia után, hogy náluk is megtörténhet ilyesmi, hiszen a közép és nagycsoportos gyerekek már legalább két éve hozzájuk járnak, és ez idő alatt nagyon sok dolgot ettek meg az intézményben, de soha nem lett semmi baj.

Engem nagyon megdöbbentett és megrázott, ami történt. Hogy őszinte legyek, még nem is teljesen dolgoztam fel – tette hozzá.

Bár sokan gratuláltak neki péntek óta, szerinte semmi rendkívüli nincs abban, amit tett. Azt azonban elismerte, hogy az óvónők külön érzékenyek az ilyen helyzetekre, hiszen felelősek a gyerekekért és naponta több száz olyan kisebb-nagyobb helyzet van, amikor felelősségteljesen kell dönteniük.

Forrás: nlc.hu